Αποτρίχωση με Laser

Αποτρίχωση με Laser

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αποτελεί ένα πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποτρίχωσης, η αποτρίχωση με Laser κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα, αλλά και γιατί αποτελεί την μόνη ιατρική μέθοδο αποτρίχωσης που εγγυάται την απόλυτη ασφάλεια της υγείας του δέρματος. 

Πώς λειτουργεί το Laser; 

Πολλοί είναι αυτοί που αγχώνονται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το Laser στην υγεία του δέρματός τους. Αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι, καθώς το Laser αποτελεί μία απολύτως ασφαλή μέθοδος αποτρίχωσης, και μάλιστα πρόκειται για την μόνη ιατρική μέθοδο. Ουσιαστικά, πρόκειται για ενισχυμένο φως και όχι ιονίζουσα ακτινοβολία. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να εφαρμοστεί ακίνδυνα σε όλες τις περιοχές του σώματος, ακόμα και σε άτομα μικρής ηλικίας, χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια. 

Η αποτρίχωση με Laser είναι μια ιατρική διαδικασία που χρησιμοποιεί μια συγκεντρωμένη δέσμη φωτός για την αφαίρεση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, το Laser εκπέμπει μία δέσμη φωτός, την οποία απορροφά η μελανίνη του βολβού της τρίχας. Η φωτεινή ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα και καταστρέφει τον θύλακα της τρίχας, χωρίς να βλάψει κανέναν άλλο ιστό. Η καταστροφή του θύλακα καθυστερεί και εν τέλει αναστέλλει τη δημιουργία νέων τριχών. Το Laser Αλεξανδρίτη έχει μήκος κύματος 753 nm και χημική συγγένεια με το μαύρο χρώμα της μελανίνης των τριχοθυλακίων. Η ιδιότητα δράσης λέγεται «εκλεκτική φωτοθερμόλυση». Το Laser αποτελεί την πλέον προηγμένη ιατρική τεχνολογία στο θέμα της αποτρίχωσης.

Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί;

Η αποτρίχωση Laser εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να κάνετε αποτρίχωση Laser σε:

Πρόσωπο: Φρύδια, μεσόφρυο, πηγούνι, άνω χείλος, φαβορίτες, ζυγωματικά και παρειές

Μασχάλη

Πόδια: Γάμπες, μηροί, γλουτοί

Μπικίνι: Απλό ή brazil, περίνεο

Χέρια: Βραχίονες, αντιβράχια, δάκτυλα

Στήθος, μέση & κοιλιά

Αυχένα, πλάτη, αφτιά & θώρακα

Είναι μόνιμη η αποτρίχωση με λέιζερ;

Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η αποτρίχωση Laser καθυστερεί αποτελεσματικά την ανάπτυξη της τρίχας για μεγάλες περιόδους, συνήθως δεν οδηγεί αμέσως σε μόνιμη αποτρίχωση. Απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες, έτσι ώστε να επέλθει το απόλυτο αποτέλεσμα. Η αποτρίχωση Laser είναι πιο δραστική σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρες τρίχες, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλους τους τύπους δέρματος. 

Ποιες είναι οι μέθοδοι που ακολουθούνται;

Η αποτρίχωση με Laser είναι μία ιατρική και μόνιμη λύση για το πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Το Laser Αλεξανδρίτη αποτελεί ακόμα και σήμερα το πιο προηγμένο Ιατρικό LASER, και εγγυάται μόνιμα αποτελέσματα, ανώδυνα και σε ελάχιστες μόνο συνεδρίες. Το δε αμερικάνικο μηχάνημα (Alexandrite της Cynocure, το μοντέλο Elite) κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ με αυστηρές προδιαγραφές ελέγχου σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του μηχανήματος. Πρόκειται για ένα Laser που αποτελεί συνδυασμό του Laser Αλεξανδρίτη με το Nd:yag Laser που εφαρμόζεται και το καλοκαίρι, αυξάνοντας  την ένταση της ψύξης και ρυθμίζοντας την διάρκεια του παλμού έτσι ώστε να είμαστε απόλυτα ασφαλείς. 

Γιατί η αποτρίχωση με Laser είναι καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους;

Η αποτρίχωση με Laser εξαφανίζει τους ερεθισμούς και την τριχοθυλακίτιδα. Η τριχοθυλακίτιδα εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα μετά από αποτρίχωση με ξυράφι ή κερί. Στη συνέχεια, η τρίχα γυρίζει μέσα στο δέρμα ερεθίζοντας τον τριχοσμηγματογόνο θύλακα. Έτσι, η περιοχή γύρω από κάθε θύλακα τρίχας γίνεται κόκκινη και μπορεί να εμφανίσει σπυράκια, δυσχρωμίες ή ακόμα και ουλές σε πιο ευαίσθητα δέρματα. Έτσι, όταν κάνουμε Laser για μόνιμη αποτρίχωση, φεύγει και ο παράγοντας που ερεθίζει τον θύλακα της τρίχας. Το δέρμα γίνεται πιο λείο και νεανικό, λόγω της αναπλαστικής ιδιότητας της θερμικής ενέργειας.

Σε ποιες περιπτώσεις προτείνεται η αποτρίχωση Laser; 

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να κάνουν αποτρίχωση με Laser. Η Laser αποτρίχωση μπορεί να επιλεχθεί είτε για αισθητικούς λόγους, είτε για καθαρά ιατρικούς, με την παθολογική τριχοφυΐα, τον δασυτριχισμό ή τη συχνή τριχοθυλακίτιδα σε μια περιοχή να είναι μερικοί από αυτούς.

Η παθολογική τριχοφυΐα είναι μία κατάσταση που αφορά μόνο το γυναικείο φύλο και χαρακτηρίζεται από τριχοφυΐα σε περιοχές που δε θα έπρεπε κανονικά να υπάρχουν τρίχες, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, οι βραχίονες, το στήθος, η κοιλιά, η πλάτη και οι γλουτοί. Οφείλεται σε κληρονομικότητα, στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, σε ορμονικές διαταραχές, στην παρουσία όγκων ή στην εμμηνόπαυση. Σε αυτή την περίπτωση, η Laser αποτρίχωση είναι η μόνη λύση στην οριστική και αποτελεσματική  αντιμετώπιση του προβλήματος. 

Η θεραπεία ενδείκνυται επίσης και για άτομα που έχουν ευρυαγγείες στα κάτω άκρα ή ερεθισμούς που προκλήθηκαν από παραδοσιακές μεθόδους αποτρίχωσης, ή σε περιπτώσεις αποτυχίας ή ανεπαρκούς αποτελέσματος αυτών των μεθόδων. Η αποτρίχωση με Laser μπορεί να εφαρμοστεί και σε μικρές ηλικίες από 5 ετών και άνω, όπως σε πρώιμη ήβη κλπ. και είναι το ίδιο ασφαλής και αποτελεσματική, όπως σε ενήλικες, άνδρες και γυναίκες για φυσιολογική ή παθολογική υπερτρίχωση. 

Πως γίνεται η διαδικασία;

Η αποτρίχωση Laser είναι απολύτως ασφαλής και πρόκειται για μια ιατρική διαδικασία κατά την οποία ακολουθείται συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Αρχικά, ο/η ασθενής φορά ειδικά προστατευτικά γυαλιά, έτσι ώστε να προστατεύονται τα μάτια κατά τη διάρκεια της συνεδρίας. 

Πριν τη συνεδρία είναι καλύτερο να αποφύγετε τα σκουρόχρωμα ρούχα και εσώρουχα, ενώ η περιοχή που θα γίνει η αποτρίχωση θα πρέπει να είναι καθαρή από makeup, αποσμητικό ή αρώματα. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσετε οι τρίχες να μην είναι πολύ μεγάλες σε μήκος. Ο ιατρός οριοθετεί την υπό θεραπεία περιοχή και εφαρμόζει καταπραϋντική κρέμα. Έπειτα, ξεκινά η εφαρμογή του Laser και μετά εφαρμόζεται ξανά καταπραϋντική κρέμα.

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Συνήθως, απαιτούνται 3 -5 επαναλήψεις για την οριστική αποτρίχωση. Αυτό συμβαίνει διότι όλες οι τρίχες, στη δεδομένη χρονική στιγμή της θεραπείας, δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξής τους.

Όσες τρίχες βρίσκονται στο στάδιο της ανάπαυλας (τελογεννή φάση) δεν αποτελούν στόχο για το μηχάνημα. Έτσι περιμένουμε περίπου 1 μήνα και επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία.  Όσες τρίχες βρίσκονται στην αναγεννή φάση (δηλαδή του έντονου πολλαπλασιασμού) όπου ο θύλακας είναι ευαίσθητος, καταστρέφονται πλήρως και μόνιμα. Όσες τρίχες (από τα τρία στάδια ανάπτυξης τους) τυγχάνει να βρίσκονται στο καταγεννές στάδιο της ζωής τους (στην ώριμη περίοδο) καταστρέφονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, επίσης, μόνιμα. Για το μικρό ποσοστό των τριχών που θα επανεμφανισθεί, εφαρμόζεται μία 3η συνεδρία, μετά από 1 μήνα περίπου, κι έτσι επιτυγχάνεται η οριστική αποτρίχωση. Σπανίως θα απαιτηθούν 4η και 5η συνεδρία για ένα πολύ μικρό ποσοστό τριχών. Μετά την εφαρμογή της θεραπείας, θα αρχίσουν να πέφτουν οι τρίχες από την ίδια στιγμή έως τις επόμενες 10 μέρες.

Αναλόγως της περιοχής, οι τρίχες έχουν διαφορετικά ποσοστά των τριών φάσεων της ζωής των. Στο πρόσωπο, χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, λόγω του ότι αποτελεί πιο ορμονοεξαρτώμενη περιοχή, εξαιτίας περισσότερων ορμονικών υποδοχέων στα ανδρογόνα.

Πόσος χρόνος απαιτείται και πόσο ανώδυνη είναι η μέθοδος;

Το μηχάνημα είναι ταχύτατο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ολόκληρο το πρόσωπο απαιτούνται περίπου 2-6 λεπτά της ώρας, για το μουστάκι περίπου 1 λεπτό και για το μπικίνι περίπου 2-4 λεπτά. Φυσικά όταν πρόκειται για μεγαλύτερη επιφάνεια, όπως είναι ολόκληρη η πλάτη ή τα πόδια, απαιτείται περισσότερος χρόνος (20΄- 50΄). Η όλη διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη. Για τις πολύ ευαίσθητες περιοχές, υπάρχει ειδική τεχνική για ανώδυνη θεραπεία.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν και μετά την αποτρίχωση;

Πριν την θεραπεία αποτρίχωσης με Laser απαγορεύεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μία βδομάδα πριν την εφαρμογή της. Αντίθετα, το άτομο μπορεί να κάνει ηλιοθεραπεία σύντομα μετά το Laser αποτρίχωσης με χρήση αντηλιακού. 

Το ιδανικό μήκος των τριχών για την αποτρίχωση είναι 1 – 2 χιλιοστά, δηλαδή μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται. Οι τρίχες δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες ή αντίθετα να μην έχουν μόλις αποτριχωθεί με άλλη μέθοδο ή με ξύρισμα. Καλό θα ήταν να μην έχει προηγηθεί χρήση κάποιας ξανθιστικής κρέμας ή κεριού, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες στις περιοχές που θα εφαρμοστεί η θεραπεία.

Το μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί σε μερικά άτομα μετά τη θεραπεία, είναι το μικρό ερύθημα, το οποίο εξαφανίζεται σε μισή έως 1 ώρα. Συνιστούμε τη χρήση αντηλιακού, μετά την  αποτρίχωση, για τις επόμενες ημέρες με τακτική ανανέωσή του κάθε 1-2 ώρες σε περίπτωση έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία. Δε χρειάζεται χρόνος αποθεραπείας.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορώ να κάνω αποτρίχωση με Laser;

Η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser δεν ενδείκνυται να εφαρμόζεται σε άτομα που λαμβάνουν ισοτρετινοίνη, άτομα με φωτοδερματίτιδα, καθώς και άτομα που έκαναν πρόσφατα ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να περιμένουμε λίγες εβδομάδες χωρίς να εκτίθεται το άτομο στον ήλιο και μετά εφαρμόζεται η θεραπεία. Απαγορεύεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο 1 -2 βδομάδες πριν τη θεραπεία.

Σχετική αντένδειξη υπήρχε παλαιότερα και σε άτομα με λεύκη και ψωρίαση. Σήμερα με την χρήση των Laser τελευταίας γενιάς, τα οποία διαθέτουν αυτόματους μηχανισμούς ψύξης, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Η αποτρίχωση με Laser θα μπορούσε να αποτελεί σχετική αντένδειξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ωστόσο επιτρέπεται εάν υπάρχει συγκατάθεση του γυναικολόγου. Το έμβρυο δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο, καθότι το συγκεκριμένο Laser δεν έχει ιονίζουσα ακτινοβολία, αλλά ορατό φως, που δε διεισδύει σε βάθος περισσότερο από 3mm στο δέρμα. 

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο LASER (κλάσης ΙV) είναι η κατηγορία Laser μηχανημάτων που μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρεία των εξειδικευμένων στην Αισθητική Ιατρική Ιατρών, που είναι οι Πλαστικοί χειρουργοί και οι Δερματολόγοι. Αυτό ισχύει γιατί αυτά τα Lasers είναι μεγάλης ενέργειας και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε ιστούς. Είναι αποκλειστικά ιατρικό μηχάνημα και δεν έχει σχέση με soft Lasers, class I, II, III,  Φωτοαποτρίχωση, ή Φωτόλυση. 

Ποιους μήνες μπορώ να κάνω αποτρίχωση Laser;

Αποτρίχωση Laser μπορεί να γίνει οποιοδήποτε μήνα του έτους. Βέβαια, εξαιτίας του γεγονότος ότι πριν την εφαρμογή του Laser, δεν πρέπει ο/η ασθενής να έχει κάνει ηλιοθεραπεία, συνήθως οι καλοκαιρινοί μήνες δεν ενδείκνυνται για θεραπεία. 

Ποιο το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό και το είδος των περιοχών που θα γίνει αποτρίχωση, αλλά και από τον βαθμό της τριχοφυΐας. Στο πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού ο εξειδικευμένος ιατρός θα σας προτείνει το πακέτο θεραπείας που ταιριάζει στις ανάγκες σας.