Αποτρίχωση με Laser

Αποτρίχωση με Laser

Η αποτρίχωση με laser προσφέρει την Ιατρική και μόνιμη λύση στην αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας με Class IV laser. To laser Alexandrite αποτελεί ακόμα και σήμερα το πιο προηγμένο Ιατρικό LASER, και εγγυάται μόνιμα αποτελέσματα, ανώδυνα και σε ελάχιστες μόνο συνεδρίες! Το δε αμερικάνικο μηχάνημα (Alexandrite της Cynocure, το μοντέλο Elite) που διαθέτουμε κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ για όλες τις αυστηρές προδιαγραφές ελέγχου που ισχύουν στη χώρα αυτή για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του μηχανήματος. Είναι ο μόνος Αλεξανδρίτης σε συνδυασμό με Nd:yag laser που εφαρμόζεται και το καλοκαίρι, αυξάνοντας  την ένταση της ψύξης και ρυθμίζοντας την διάρκεια του παλμού έτσι ώστε να είμαστε απόλυτα ασφαλείς.

Προστατεύουμε μόνο τα μάτια φορώντας ειδικά προστατευτικά γυαλιά.

Εφαρμόζεται σε:

 • Πρόσωπο: φρύδια, μεσόφρυο, πηγούνι, άνω χείλος, φαβορίτες, ζυγωματικά και παρειές
 • Αυτιά
 • Χέρια: βραχίονες, αντιβράχια, δάκτυλα
 • Μασχάλη
 • Μπικίνι: απλό ή brazil, περίνεο
 • Πόδια: γάμπες, μηροί, γλουτοί
 • Στήθος
 • Μέση
 • Κοιλιά
 • Αυχένα
 • Πλάτη
 • Θώρακας σε άνδρες

Η αποτρίχωση με laser εξαφανίζει τους ερεθισμούς και την τριχοθυλακίτιδα.

Η τριχοθυλακίτιδα εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα μετά από αποτρίχωση με ξυράφι ή κερί. Στη συνέχεια, η τρίχα γυρίζει μέσα στο δέρμα ερεθίζοντας τον τριχοσμηγματογόνο θύλακα. Έτσι, η περιοχή γύρω από κάθε τριχικό θύλακα γίνεται κόκκινη και μπορεί να εμφανίσει σπυράκια, δυσχρωμίες ή ουλές στο τέλος, σε πιο ευαίσθητα δέρματα. Έτσι, όταν κάνουμε laser για μόνιμη αποτρίχωση, φεύγει και ο παράγοντας που ερεθίζει τον θύλακα της τρίχας.

Το δέρμα γίνεται πιο λείο και νεανικό, λόγω της αναπλαστικής ιδιότητας της θερμικής ενέργειας.

Για τις ευαίσθητες περιοχές, διαθέτουμε την ειδική τεχνική για ανώδυνη θεραπεία.

Τι  είναι το Laser;

Το laser είναι ενισχυμένο φως. Δεν είναι ιονίζουσα ακτινοβολία και έτσι μπορεί να εφαρμοστεί ακίνδυνα σε όλες τις περιοχές του σώματος, ακόμα και σε άτομα μικρής ηλικίας , χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια. Ο Αλεξανδρίτης έχει μήκος κύματος 753 nm και χημική συγγένεια με το μαύρο χρώμα της μελανίνης (χρωμοφόρο = στόχος) των τριχοθυλακίων. Η ιδιότητα δράσης λέγεται «εκλεκτική φωτοθερμόλυση».

Το συγκεκριμένο μηχάνημα Laser εκπέμπει δέσμη φωτός, η οποία απορροφάται εκλεκτικά μόνο από τη μελανίνη του βολβού της τρίχας και προκαλεί καταστροφή του θυλάκου, χωρίς να βλάψει κανέναν άλλο ιστό.

Το Laser αποτελεί την πλέον προηγμένη ιατρική τεχνολογία στο θέμα της αποτρίχωσης.

Ενδείξεις για laser αποτρίχωση:

Η laser αποτρίχωση μπορεί να γίνεται είτε για αισθητικούς λόγους, είτε να επιβάλλεται για καθαρά ιατρικούς λόγους, όπως είναι η παθολογική τριχοφυία ή δασυτριχισμός ή η συχνή τριχοθυλακίτιδα σε μια περιοχή.

Η παθολογική τριχοφυία είναι μία κατάσταση που αφορά μόνο το γυναικείο φύλο και χαρακτηρίζεται από τριχοφυία σε θέσεις που δεν έπρεπε να υπάρχουν τρίχες, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, οι βραχίονες, το στήθος, η κοιλιά, η πλάτη και οι γλουτοί. Οφείλεται σε κληρονομικούς ή φυλετικούς παράγοντες ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ορμονικές διαταραχές ή παρουσία όγκων και εμμηνόπαυση. Σε αυτή την περίπτωση, η laser αποτρίχωση είναι η μόνη λύση στην οριστική και αποτελεσματική  αντιμετώπιση του προβλήματος.

Η θεραπεία ενδείκνυται επίσης και σε άτομα που έχουν ευρυαγγείες στα κάτω άκρα ή ερεθισμούς μετά από παραδοσιακές μεθόδους αποτρίχωσης, ή σε περιπτώσεις αποτυχίας ή ανεπαρκούς αποτελέσματος αυτών των μεθόδων.

Η αποτρίχωση με laser μπορεί να εφαρμοστεί και σε μικρές ηλικίες από 5 ετών και άνω, όπως σε πρώιμη ήβη κλπ και είναι το ίδιο ασφαλής και αποτελεσματική, όπως σε ενήλικες, άνδρες και γυναίκες για φυσιολογική ή παθολογική υπερτρίχωση.

Πως γίνεται η διαδικασία;

 • Αποφεύγουμε τα σκουρόχρωμα ρούχα – εσώρουχα.
 • Καθαρίζουμε την περιοχή από makeup, αποσμητικό ή αρώματα.
 • Οριοθετούμε την υπό θεραπεία περιοχή.
 • Κόβουμε τις τρίχες, εάν είναι πολύ μεγάλες.
 • Εφαρμόζουμε καταπραϋντική κρέμα
 • Εφαρμόζουμε το laser
 • Ξαναεφαρμόζουμε καταπραϋντική κρέμα.

Πόσες επαναλήψεις απαιτούνται και γιατί;

Συνήθως απαιτούνται 3 -5 επαναλήψεις για την οριστική αποτρίχωση.

Αυτό συμβαίνει διότι όλες οι τρίχες, στη δεδομένη χρονική στιγμή της θεραπείας, δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο της ανάπτυξής τους.

Όσες τρίχες βρίσκονται στο στάδιο της ανάπαυλας (τελογεννή φάση) δεν αποτελούν στόχο για το μηχάνημα. Έτσι περιμένουμε περίπου 1 μήνα και επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία.  Όσες τρίχες βρίσκονται στην αναγεννή φάση (δηλαδή του έντονου πολλαπλασιασμού) όπου ο θύλακας είναι ευαίσθητος, καταστρέφονται πλήρως και μόνιμα! Όσες τρίχες (από τα τρία στάδια ανάπτυξης τους) τυγχάνει να βρίσκονται στο καταγεννές στάδιο της ζωής τους (στην ώριμη περίοδο) καταστρέφονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, επίσης, μόνιμα. Για το μικρό ποσοστό των τριχών που θα επανεμφανισθεί, εφαρμόζεται μία 3η συνεδρία,  μετά από 1 μήνα  περίπου, κι έτσι επιτυγχάνουμε την οριστική αποτρίχωση. Σπανίως θα απαιτηθούν 4η και 5η συνεδρία για ένα πολύ μικρό ποσοστό τριχών.

Μετά την εφαρμογή της θεραπείας, θα αρχίσουν να πέφτουν οι τρίχες από την ίδια στιγμή έως τις επόμενες 10 μέρες.

Αναλόγως της περιοχής, οι τρίχες έχουν διαφορετικά ποσοστά των τριών φάσεων της ζωής των. Για παράδειγμα, στο τριχωτό της κεφαλής, η αναγενής φάση είναι συνέχεια σε μεγάλο ποσοστό (>85%) και άρα η καταστροφή των τριχοθυλακίων εκεί με το Laser είναι μόνιμη σε ελάχιστες συνεδρίες. Στο πρόσωπο, χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, λόγω του ότι αποτελεί πιο ορμονοεξαρτώμενη περιοχή, εξαιτίας περισσότερων ορμονικών υποδοχέων στα ανδρογόνα.

Στο τέλος κάθε συνεδρίας συμπληρώνεται η καρτέλα του ασθενούς με τις ρυθμίσεις που χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της θεραπείας, για μελλοντικούς σκοπούς.

Πόσος χρόνος απαιτείται και πόσο ανώδυνη είναι η μέθοδος;

Το μηχάνημα είναι ταχύτατο! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για ολόκληρο το πρόσωπο απαιτούνται περίπου 2-6 λεπτά της ώρας, για το μουστάκι περίπου 1 λεπτό και για το μπικίνι περίπου 2-4 λεπτά. Φυσικά όταν πρόκειται για μεγαλύτερη επιφάνεια, όπως είναι ολόκληρη η πλάτη ή τα πόδια, απαιτείται περισσότερος χρόνος (20΄- 50΄).

Η όλη διαδικασία είναι σχεδόν ανώδυνη.

Για τις πολύ ευαίσθητες περιοχές, διαθέτουμε ειδική τεχνική για ανώδυνη θεραπεία.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε πριν και μετά την αποτρίχωση;

Πριν την θεραπεία αποτρίχωσης με laser απαγορεύεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο μία βδομάδα πριν την εφαρμογή της. Αντίθετα, το άτομο μπορεί να κάνει ηλιοθεραπεία σύντομα μετά το Laser αποτρίχωσης με την χρήση αντηλιακού σκευάσματος.

Το ιδανικό μήκος των τριχών για την αποτρίχωση είναι 1 – 2 χιλιοστά, δηλαδή μόλις αρχίζουν να εμφανίζονται. Οι τρίχες δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλες ή αντίθετα μόλις έχουν αποτριχωθεί με άλλη μέθοδο ή με ξύρισμα. Καλό θα ήταν να μην έχει προηγηθεί χρήση κάποιας ξανθιστικής κρέμας ή κερί, για τουλάχιστον 2 εβδομάδες στις περιοχές που θα εφαρμοστεί η θεραπεία.

Το μόνο που μπορεί να παρατηρηθεί σε μερικά άτομα μετά τη θεραπεία, είναι το μικρό ερύθημα, το οποίο εξαφανίζεται σε μισή έως 1 ώρα. Συνιστούμε τη χρήση αντηλιακού, μετά την  αποτρίχωση, για τις επόμενες ημέρες με τακτική ανανέωσή του κάθε 1-2 ώρες σε περίπτωση έκθεσης σε ηλιακή ακτινοβολία.

Δεν χρειάζεται χρόνος αποθεραπείας.

Υπάρχουν αντενδείξεις;

Η θεραπεία αποτρίχωσης με laser δεν ενδείκνυται να εφαρμόζεται σε άτομα που λαμβάνουν ισοτρετινοίνη, άτομα με φωτοδερματίτιδα, καθώς και άτομα που έκαναν πρόσφατα ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να περιμένουμε λίγες εβδομάδες χωρίς να εκτίθεται το άτομο στον ήλιο και μετά εφαρμόζουμε την θεραπεία. Απαγορεύεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο 1 -2 βδομάδες πριν τη θεραπεία.

Σχετική αντένδειξη υπήρχε παλαιότερα και σε άτομα με λεύκη και ψωρίαση. Σήμερα με την χρήση των laser τελευταίας γενιάς, τα οποία διαθέτουν αυτόματους μηχανισμούς ψύξης, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.

Η αποτρίχωση με laser θα μπορούσε να αποτελεί σχετική αντένδειξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ωστόσο τις περισσότερες φορές έχουμε την συγκατάθεση του Γυναικολόγου, εφόσον το έμβρυο δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, καθότι το συγκεκριμένο laser δεν είναι ιονίζουσα ακτινοβολία, αλλά ορατό φώς, που δε διεισδύει σε βάθος περισσότερο από 3mm στο δέρμα.

Προσοχή! Το συγκεκριμένο LASER (κλάσης ΙV) είναι η κατηγορία laser μηχανημάτων που μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρεία των εξειδικευμένων στην Αισθητική Ιατρική Ιατρών, που είναι οι Πλαστικοί χειρουργοί και οι Δερματολόγοι. Γιατί τα Lasers αυτά είναι μεγάλης ενέργειας και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε ιστούς.

Είναι αποκλειστικά ιατρικό μηχάνημα και δεν έχει σχέση με soft Lasers, class I, II, III,  Φωτοαποτρίχωση, ή Φωτόλυση.