Laser αποτρίχωση

Laser αποτρίχωση

Laser αποτρίχωση

Τι είναι το LASER;

Το LASER (από τα αρχικά Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) είναι ενισχυμένο φως από δέσμη συγκεκριμένου μήκους κύματος, που προέρχεται από διέγερση ενός ορυκτού ή άλλου υλικού. Ανάλογα το ορυκτό-υλικό που διεγείρεται, το συγκεκριμένο μήκος κύματος έχει χημική συγγένεια με κάποιο χρωμοφόρο  στόχο (π.χ. μελανίνη, αιμοσφαιρίνη, νερό, κλπ…). Αυτό το φαινόμενο λέγεται θερμοεκλεκτική ιδιότητα του Laser. Έτσι, άλλο Laser χρησιμοποιούμε για αποτρίχωση, άλλο για ευρυαγγείες, άλλο για ανάπλαση, άλλο για τατουάζ, κλπ… Συγκεκριμένα για την αποτρίχωση χρησιμοποιούμε, κυρίως,  Laser τύπου Αλεξανδρίτη και δευτερευόντως ΝD:yag και διοδικό.

Αποτρίχωση με laser Ποιες οι μέθοδοι που ακολουθούνται;

Η αποτρίχωση με Laser είναι μία ιατρική και μόνιμη λύση για το πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας. Το Laser Αλεξανδρίτη αποτελεί ακόμα και σήμερα το πιο προηγμένο Ιατρικό LASER, και εγγυάται μόνιμα αποτελέσματα, ανώδυνα και σε ελάχιστες μόνο συνεδρίες. Το δε αμερικάνικο μηχάνημα (Alexandrite της Cynocure, το μοντέλο Elite) κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ με αυστηρές προδιαγραφές ελέγχου από το FDA σχετικά με την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του μηχανήματος. Πρόκειται για ένα Laser που αποτελεί συνδυασμό του Laser Αλεξανδρίτη με το Nd:yag Laser που εφαρμόζεται και το καλοκαίρι, αυξάνοντας  την ένταση της ψύξης και ρυθμίζοντας την διάρκεια του παλμού έτσι ώστε να είμαστε απόλυτα ασφαλείς.

Γιατί η Laser αποτρίχωση είναι καλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους;

Η αποτρίχωση με Laser εξαφανίζει τους ερεθισμούς και την τριχοθυλακίτιδα. Η τριχοθυλακίτιδα εμφανίζεται σε ορισμένα άτομα μετά από αποτρίχωση με ξυράφι ή κερί. Στη συνέχεια, η τρίχα γυρίζει μέσα στο δέρμα ερεθίζοντας τον τριχοσμηγματογόνο θύλακα. Έτσι, η περιοχή γύρω από κάθε θύλακα τρίχας γίνεται κόκκινη και μπορεί να εμφανίσει σπυράκια, δυσχρωμίες ή ακόμα και ουλές σε πιο ευαίσθητα δέρματα. Έτσι, όταν κάνουμε Laser για μόνιμη αποτρίχωση, φεύγει και ο παράγοντας που ερεθίζει τον θύλακα της τρίχας. Το δέρμα γίνεται πιο λείο και νεανικό, λόγω της αναπλαστικής ιδιότητας της θερμικής ενέργειας.

Είναι μόνιμη η Laser αποτρίχωση;

Η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα αποτελεί ένα πρόβλημα που επηρεάζει τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες. Αν και υπάρχουν διάφοροι τρόποι αποτρίχωσης, η αποτρίχωση με Laser κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο δημοφιλής. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο γιατί τα αποτελέσματά της είναι μόνιμα, αλλά και γιατί αποτελεί την μόνη ιατρική μέθοδο αποτρίχωσης που εγγυάται την απόλυτη ασφάλεια της υγείας του δέρματος. Αξίζει να σημειωθεί πως αν και η αποτρίχωση Laser καθυστερεί αποτελεσματικά την ανάπτυξη της τρίχας για μεγάλες περιόδους, συνήθως δεν οδηγεί αμέσως σε μόνιμη αποτρίχωση. Απαιτούνται πολλαπλές συνεδρίες, έτσι ώστε να επέλθει το απόλυτο αποτέλεσμα. Η αποτρίχωση Laser είναι πιο δραστική σε άτομα που έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα και σκούρες τρίχες, αλλά μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία σε όλους τους τύπους δέρματος. 

Μπορώ να κάνω ολική αποτρίχωση;

Ναι, το Laser εφαρμόζεται σε περιοχές όπου υπάρχει πυκνή, ανεπιθύμητη τριχοφυϊα. Δεν συνιστάται  σε απλό χνούδι.

Σε ποιες περιοχές του σώματος μπορεί να εφαρμοστεί;

Η αποτρίχωση Laser εφαρμόζεται σε όλες τις περιοχές του σώματος. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να κάνετε αποτρίχωση Laser σε:

Πρόσωπο: Φρύδια, μεσόφρυο, πηγούνι, άνω χείλος, φαβορίτες, ζυγωματικά και παρειές

Μασχάλη

Πόδια: Γάμπες, μηροί, γλουτοί, κουντεπιέ, δάχτυλα

Μπικίνι: Απλό ή brazil, περίνεο

Χέρια: Βραχίονες, αντιβράχια, δάκτυλα

Στήθος, μέση & κοιλιά

Αυχένα, πλάτη, αφτιά & θώρακα

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Συνήθως, απαιτούνται 3 -5 επαναλήψεις για την οριστική αποτρίχωση. Αυτό συμβαίνει διότι όλες οι τρίχες, στη δεδομένη χρονική στιγμή της θεραπείας, δεν βρίσκονται στο ίδιο στάδιο ανάπτυξής τους. Όσες τρίχες βρίσκονται στο στάδιο της ανάπαυλας (τελογεννή φάση, που πέφτουν οι τρίχες) δεν αποτελούν στόχο για το μηχάνημα. Έτσι περιμένουμε περίπου 1 μήνα και επαναλαμβάνουμε τη θεραπεία.  Όσες τρίχες βρίσκονται στην αναγεννή φάση (δηλαδή του έντονου πολλαπλασιασμού) όπου ο θύλακας είναι ευαίσθητος, καταστρέφονται πλήρως και μόνιμα. Όσες τρίχες (από τα τρία στάδια ανάπτυξης τους) τυγχάνει να βρίσκονται στο καταγεννές στάδιο της ζωής τους (στην ώριμη περίοδο) καταστρέφονται σε αρκετά μεγάλο ποσοστό, επίσης, μόνιμα. Για το μικρό ποσοστό των τριχών που θα επανεμφανισθεί, εφαρμόζεται μία 3η συνεδρία, μετά από 1 μήνα περίπου, κι έτσι επιτυγχάνεται η οριστική αποτρίχωση. Σπανίως θα απαιτηθούν 4η και 5η συνεδρία για ένα πολύ μικρό ποσοστό τριχών. Μετά την εφαρμογή της θεραπείας, θα αρχίσουν να πέφτουν οι τρίχες από την ίδια στιγμή έως τις επόμενες 10 μέρες. Αναλόγως της περιοχής, οι τρίχες έχουν διαφορετικά ποσοστά των τριών φάσεων της ζωής των. Στο πρόσωπο, χρειάζονται περισσότερες συνεδρίες σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, λόγω του ότι αποτελεί πιο ορμονοεξαρτώμενη περιοχή, εξαιτίας περισσότερων ορμονικών υποδοχέων στα ανδρογόνα.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορώ να κάνω laser αποτρίχωση;

Η θεραπεία αποτρίχωσης με Laser δεν ενδείκνυται να εφαρμόζεται σε άτομα που λαμβάνουν ισοτρετινοίνη, άτομα με φωτοδερματίτιδα, καθώς και άτομα που έκαναν πρόσφατα ηλιοθεραπεία ή σολάριουμ. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να περιμένουμε λίγες εβδομάδες χωρίς να εκτίθεται το άτομο στον ήλιο και μετά εφαρμόζεται η θεραπεία. Απαγορεύεται η πολύωρη έκθεση στον ήλιο 1 -2 βδομάδες πριν τη θεραπεία.

Σχετική αντένδειξη υπήρχε παλαιότερα και σε άτομα με λεύκη και ψωρίαση. Σήμερα με την χρήση των Laser τελευταίας γενιάς, τα οποία διαθέτουν αυτόματους μηχανισμούς ψύξης, δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για την συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Η αποτρίχωση με Laser θα μπορούσε να αποτελεί σχετική αντένδειξη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ωστόσο επιτρέπεται εάν υπάρχει συγκατάθεση του γυναικολόγου. Το έμβρυο δε διατρέχει κανέναν κίνδυνο, καθότι το συγκεκριμένο Laser δεν έχει ιονίζουσα ακτινοβολία, αλλά ορατό φως, που δε διεισδύει σε βάθος περισσότερο από 3mm στο δέρμα. 

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο LASER (κλάσης ΙV) είναι η κατηγορία Laser μηχανημάτων που μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε ιατρεία των εξειδικευμένων στην Αισθητική Ιατρική Ιατρών, που είναι οι Πλαστικοί χειρουργοί και οι Δερματολόγοι. Αυτό ισχύει γιατί αυτά τα Lasers είναι μεγάλης ενέργειας και μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε ιστούς. Είναι αποκλειστικά ιατρικό μηχάνημα και δεν έχει σχέση με soft Lasers, class I, II, III,  Φωτοαποτρίχωση, ή Φωτόλυση. 

Ποιους μήνες μπορώ να κάνω;

Αποτρίχωση Laser μπορεί να γίνει οποιοδήποτε μήνα του έτους. Βέβαια, εξαιτίας του γεγονότος ότι πριν την εφαρμογή του Laser, δεν πρέπει ο/η ασθενής να έχει κάνει ηλιοθεραπεία, συνήθως οι καλοκαιρινοί μήνες δεν ενδείκνυνται για θεραπεία. Ωστόσο, υπάρχουν και εναλλακτικά Lasers  (ND:yag, Διοδικά), που εφαρμόζονται  σε πιο μαυρισμένα δέρματα, με μικρότερο, βέβαια, αποτέλεσμα.

Ποιο το κόστος; Είναι προσιτές οι τιμές;

  Το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τον αριθμό και το είδος των περιοχών που θα γίνει αποτρίχωση, αλλά και από τον βαθμό της τριχοφυΐας. Στο πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού ο εξειδικευμένος ιατρός θα σας προτείνει το πακέτο θεραπείας που ταιριάζει στις ανάγκες σας. Πλέον, οι τιμές είναι προσιτές και για ολους.