Αφαίρεση τατουάζ (Δερματοστιξίες - Tattoo)

Αφαίρεση τατουάζ (Δερματοστιξίες – Tattoo)

Ένα τατουάζ (δερματοστιξία) συνήθως αποτελεί μία αρκετά συνειδητοποιημένη απόφαση, καθώς πρόκειται για μία μόνιμη κατάσταση. Το σχέδιο του τατουάζ ιδανικά θα πρέπει να εκφράζει απόλυτα την προσωπικότητα και την αισθητική του κατόχου του. Βέβαια, υπάρχουν φορές που άνθρωποι έχουν μετανιώσει για την επιλογή του τατουάζ τους. 

Κάποιος μπορεί να θέλει να αφαιρέσει το τατουάζ του γιατί μπορεί να ήταν μια βιαστική απόφαση που πάρθηκε σε νεότερη ηλικία,  να ξεθώριασε με τα χρόνια, να μην είναι κάτι που τον αντιπροσωπεύει σήμερα, να μη συνάδει με την εργασία ή την καθημερινότητά του ή γιατί πολύ απλά δεν του αρέσει πλέον. Οι λόγοι είναι πολλοί και το θετικό είναι ότι πλέον μπορεί πραγματικά να το αφαιρέσει με ασφάλεια και χωρίς- ή όσο το δυνατόν λιγότερες, ουλές και σημάδια. 

Τι είναι η αφαίρεση τατουάζ;

Η αφαίρεση τατουάζ αποτελεί τη διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ένα ανεπιθύμητο τατουάζ μέσω διάφορων μεθόδων. Οι κοινές τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση τατουάζ περιλαμβάνουν την μη επεμβατική μέθοδο με λέιζερ και τη χειρουργική αφαίρεση. 

Κάποιος μπορεί να σκεφτεί να προβεί στην συγκεκριμένη διαδικασία είτε επειδή το μετάνιωσε ή εάν γενικότερα είναι δυσαρεστημένος με την εμφάνιση του τατουάζ του. Ίσως το τατουάζ να έχει ξεθωριάσει με τα χρόνια ή να μην ταιριάζει με την τρέχουσα εικόνα του. Η αφαίρεση του τατουάζ μπορεί επίσης να είναι απαραίτητη στην περίπτωση που ο κάτοχος του τατουάζ αναπτύξει αλλεργική αντίδραση ή άλλες επιπλοκές, όπως μια μόλυνση. 

Η αφαίρεση τατουάζ αποτελεί μία πάρα πολύ ασφαλή διαδικασία, η οποία υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας ουλής ή ο αποχρωματισμός του δέρματος στο σημείο όπου θα γίνει η αφαίρεση. 

Ποια η διαδικασία για την αφαίρεση τατουάζ;

Η αφαίρεση δερματοστιξιών, είναι εξατομικευμένη διαδικασία και εξαρτάται από το μέγεθος του τατουάζ, το σχήμα του, την περιοχή που δημιουργήθηκε, το αν είναι επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό, το βάθος του, το είδος των χρωστικών που έχουν χρησιμοποιηθεί, κλπ. Ο πλαστικός χειρουργός θα κρίνει, τον τρόπο που θα αφαιρεθεί, δηλαδή, αν η αφαίρεση θα πραγματοποιηθεί  χειρουργικά ή με τη χρήση ειδικού LASER.

Τα λέιζερ Q- switch τα οποία απελευθερώνουν ενέργεια με έναν μόνο, ισχυρό παλμό, είναι συχνά η ιδανική επιλογή για την αφαίρεση ενός τατουάζ. Επίσης, το λέιζερ Nd:YAG μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πιο σκούρο δέρμα για να αποφευχθεί ο αποχρωματισμός του δέρματος.  Η αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ είναι ανώδυνη, καθώς πριν τη συνεδρία, εφαρμόζεται αναισθητική κρέμα στο σημείο του τατουάζ. Στη συνέχεια, ένας ισχυρός παλμός ενέργειας εφαρμόζεται στο τατουάζ για να θερμανθεί, με σκοπό να διασπάσει το μελάνι του τατουάζ. Τα πολύχρωμα τατουάζ απαιτούν συνεδρίες με διάφορα λέιζερ και διαφορετικά μήκη κύματος. Μετά τη διαδικασία, μπορεί να παρατηρήσετε οίδημα και πιθανώς φουσκάλες στην περιοχή. Η αντιβακτηριακή αλοιφή μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση του δέρματος. 

Όσον αφορά τη χειρουργική μέθοδο, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. Το τατουάζ αφαιρείται με νυστέρι και οι άκρες του δέρματος ράβονται ξανά μεταξύ τους. Μετά τη διαδικασία, συνίσταται η εφαρμογή αντιβακτηριακής αλοιφής, έτσι ώστε να προστατευτεί ο οργανισμός από λοιμώξεις και να επιτευχθεί αμεσότερα η επούλωση. Η χειρουργική αφαίρεση τατουάζ είναι αποτελεσματική, αλλά δυστυχώς αφήνει ουλή. Επίσης, η χειρουργική αφαίρεση τατουάζ προτείνεται συνήθως για μικρά σε έκταση τατουάζ.  

Πόσες συνεδρίες χρειάζονται;

Η αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ, σε αντίθεση με τη χειρουργική μέθοδο, μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μία συνεδρίες. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι το σχέδιο και το μέγεθος του τατουάζ, το εάν έχει μαύρο ή πολύχρωμο μελάνι, το σημείο του σώματος στο οποίο βρίσκεται κλπ.  

Ο πλαστικός χειρουργός, αφού θα εξετάσει το τατουάζ σας, θα σας προτείνει ένα πλάνο συνεδριών, το οποίο θα είναι εξατομικευμένο και θα καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες αφαίρεσης του δικού σας τατουάζ. 

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά το λέιζερ;

Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν προχωρήσετε στην αφαίρεση του τατουάζ σας είναι το γεγονός ότι υπάρχει η πιθανότητα η τεχνική που θα ακολουθηθεί να αφήσει κάποια σημάδια ή ουλή. Θα πρέπει να είστε προετοιμασμένοι ότι στην περίπτωση που το τατουάζ είναι αρκετά μεγάλο ή έχει πολλά χρώματα και σκιές, ότι θα χρειαστεί αρκετές συνεδρίες για την αφαίρεσή του και ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος. 

Πριν τη διαδικασία αφαίρεσης του τατουάζ δεν απαιτείται κάποια προετοιμασία. Η χειρουργική επέμβαση αλλά και η αφαίρεση με λέιζερ είναι ανώδυνες και απολύτως ασφαλείς. Δεν απαιτείται νοσηλεία, μπορείτε να επιστρέψετε άμεσα στις καθημερινές σας δραστηριότητες και η επούλωση της περιοχής διαρκεί μερικές ημέρες. 

Είναι ανώδυνη η αφαίρεση;

Τόσο η χειρουργική αφαίρεση τατουάζ, όσο και η αφαίρεση με λέιζερ, αποτελούν ανώδυνες διαδικασίες και αυτό γιατί χρησιμοποιείται τοπική αναισθησία στην περιοχή όπου βρίσκεται το τατουάζ. Μετά τη συνεδρία, μπορεί να παρατηρήσετε ερυθρότητα ή οίδημα στην περιοχή, όπως και κάποια ενόχληση. Πρόκειται για φυσιολογικές αντιδράσεις και αντιμετωπίζονται άμεσα με τη χρήση κάποιου παυσίπονου. 

Το τατουάζ αφαιρείται σε απόλυτο βαθμό;

Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους, σήμερα η αφαίρεση των τατουάζ πραγματοποιείται σε ικανοποιητικό βαθμό. Σίγουρα, απόλυτη αφαίρεση τατουάζ εγγυάται η χειρουργική μέθοδος, η οποία όμως μπορεί να αφήσει ουλή και συνήθως πραγματοποιείται για τατουάζ μικρά σε μέγεθος. Η αφαίρεση τατουάζ με λέιζερ πραγματικά υπόσχεται εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς ουλές και σημάδια. Βέβαια, το πόσο «καθαρό» θα είναι το αποτέλεσμα εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. 

Αρχικά, σημαντικό ρόλο παίζει ο τύπος του δέρματος, αφού τα πιο σκούρα δέρματα απαιτούν περισσότερες συνεδρίες. Το σημείο που βρίσκεται το τατουάζ μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του λέιζερ, καθώς όσο μεγαλύτερη κυκλοφορία αίματος έχει η περιοχή, τόσο λιγότερες συνεδρίες χρειάζονται. Επίσης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το χρώμα του τατουάζ και η ποσότητα της χρωστικής. Τα πολύχρωμα τατουάζ απαιτούν περισσότερες συνεδρίες από τα μαύρα και μονόχρωμα τατουάζ.  Τέλος, έχει σημασία το εάν έχει «χτυπηθεί» τατουάζ πάνω σε ήδη υπάρχον τατουάζ, όπως και το εάν υπάρχει ουλή στην περιοχή. 

Πόσο κοστίζει; Είναι προσιτή η τιμή;

Το κόστος της αφαίρεσης τατουάζ εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Μεταξύ αυτών είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί, δηλαδή εάν θα επιλεγεί η χειρουργική αντιμετώπιση ή η θεραπεία με λέιζερ, ο αριθμός των τατουάζ, το μέγεθος, το χρώμα και όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες που θα καθορίσουν το πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν. Στο πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας αναλύσει τις επιλογές και θα σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες της περίπτωσής σας.