Υαλουρονικό Οξύ & Fillers

Υαλουρονικό Οξύ & Fillers

Είναι γεγονός πως οι θεραπείες ομορφιάς με υαλουρονικό οξύ γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και πιο δημοφιλείς. Αυτό συμβαίνει γιατί πρόκειται για μία μη επεμβατική διαδικασία που μπορεί πολύ άμεσα και χωρίς πόνο και ταλαιπωρία να δώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. 

Οι θεραπείες αφορούν τόσο τους άντρες, όσο και τις γυναίκες και βασικός σκοπός τους είναι να επαναφέρουν την ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος, χαρίζοντας μια φρέσκια και νεανική όψη. Επίσης, το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να δημιουργηθεί όγκος σε περιοχές που το έχουν ανάγκη. 

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ, είναι ένα μόριο που βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στο δέρμα μας και ειδικά στην μεσοκυττάρια ουσία. Σήμερα, το μόριο αυτό παράγεται από τη χημική βιομηχανία και είναι ασφαλές για χρήση στην αισθητική ιατρική, σαν ενέσιμο υλικό. Είναι απολύτως ασφαλές και δε χρειάζεται τεστ ευαισθησίας. 

Σαν μόριο το υαλουρονικό οξύ, έχει την ιδιότητα να συγκεντρώνει μόρια νερού γύρω του, με αποτέλεσμα να αυξάνει τον όγκο της περιοχής στην οποία εγχέεται. Έτσι δίνει μια φρεσκάδα, όταν χρησιμοποιείται σε αραιές συγκεντρώσεις (πυκνότητες), όπως στην μεσοθεραπεία. Σε πιο πυκνές συγκεντρώσεις, χρησιμοποιείται σαν filler για το γέμισμα των λεπτών ρυτίδων, όπως το «πόδι της χήνας» γύρω από τα μάτια, ή τις ρυτίδες «καπνιστού» γύρω από το στόμα, κλπ. Σε ακόμη πυκνότερες συγκεντρώσεις χρησιμοποιείται ως γέμισμα σε μεσαίες και βαθιές ρυτίδες, όπως: οι ρινοπαρειακές, του μεσόφρυου, κλπ.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται;

Οι εγχύσεις υαλουρονικού οξέος χρησιμοποιούνται όταν θέλουμε να εξαλείψουμε τις στατικές ρυτίδες, δηλαδή τις ρυτίδες που δημιουργούνται με το πέρασμα του χρόνου και όχι τις ρυτίδες έκφρασης, οι οποίες συνήθως αντιμετωπίζονται με εγχύσεις βοτουλινικής τοξίνης. 

Επίσης, το υαλουρονικό οξύ εξαιτίας της ιδιότητας του να προσθέτει όγκο σε περιοχές του προσώπου και του σώματος, μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις όπως το γέμισμα ουλών που έχουν δημιουργηθεί για παράδειγμα από ακμή, την αύξηση όγκου στα χείλη, την ενίσχυση του πηγουνιού (πωγωνοπλαστική) και των ζυγωματικών, τη διόρθωση του σχήματος της μύτης (αναίμακτη ρινοπλαστική) και την αυξητική και ανόρθωση γλουτών

Σε ποια σημεία του σώματος μπορεί να τοποθετηθεί;

Το υαλουρονικό οξύ συνήθως χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων και για την ενίσχυση του όγκου διάφορων περιοχών του προσώπου. Βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα κάποιες φορές να χρησιμοποιηθεί και σε περιοχές του σώματος. 

Πιο συγκεκριμένα, οι θεραπείες με υαλουρονικό οξύ εφαρμόζονται: 

Στα χείλη, με σκοπό να αυξηθεί ο όγκος τους και να γίνουν πιο σαρκώδη

Στις ρυτίδες μετώπου, για να αντιμετωπιστούν και να εξαλειφθούν

Στους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, με σκοπό την εξάλειψή τους

Στις ρυτίδες λαιμού, για να μειωθούν και αποδυναμωθούν

Στο πηγούνι, για να αυξηθεί ο όγκος και να βελτιωθεί το περίγραμμα του προσώπου

Στις ουλές της ακμής, για να εξομαλυνθεί το δέρμα

Στη μύτη, για να διορθωθεί το σχήμα της

Στις ρινοπαρειακές περιοχές, για εξάλειψη των ρυτίδων

Στα ζυγωματικά, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο χαμένος όγκος 

Στους γλουτούς, για ανόρθωση και αύξηση του όγκου

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Η δράση του σαν filler, είναι άμεση και το αποτέλεσμα εμφανές. Στην περίπτωση αυτή γεμίζει το εσωτερικό της ρυτίδας, με αποτέλεσμα η ρυτίδα να γίνεται πιο ρηχή και άρα να αντανακλά πιο εύκολα το φως και να φαίνεται λιγότερο. Σε ακόμη πιο πυκνές συγκεντρώσεις (σαν γέλη), χρησιμοποιείται  για αύξηση όγκου στα ζυγωματικά, το πηγούνι, τα χείλη, κλπ. Η διάρκεια της δράσης εξαρτάται από την πυκνότητα του υλικού. Σε γενικές γραμμές η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται από 3 μήνες έως και ενάμιση χρόνο. 

Τι πρέπει να γνωρίζω για το πριν και το μετά;

Το υαλουρονικό οξύ έχει τη μορφή τζελ και μπορεί να προσομοιωθεί πλήρως με το αντίστοιχο υλικό που βρίσκεται ήδη στον οργανισμό μας, γι’ αυτό και αποτελεί μία απολύτως ασφαλή θεραπεία ομορφιάς. Το τζελ απορροφάται από τον οργανισμό και γι’ αυτό μετά από ένα διάστημα θα πρέπει να επαναληφθεί η θεραπεία. 

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ δεν απαιτεί κάποια προετοιμασία. Πραγματοποιείται στον χώρο του ιατρείου και διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Είναι ανώδυνη και το μόνο που μπορεί να νιώσει ο ασθενής είναι μια απειροελάχιστη ενόχληση για λίγα δευτερόλεπτα. Δε χρειάζεται χρόνος ανάρρωσης και ο ασθενής μπορεί να επιστέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες. 

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, μπορεί να ακολουθήσουν μερικές αντιδράσεις όπως οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή της εφαρμογής, τα οποία εξαφανίζονται μέσα στις επόμενες 2-3 ημέρες. Το αποτέλεσμα της θεραπείας μπορεί να γίνει εμφανές αμέσως μετά τη θεραπεία και ακόμη πιο ορατό σε 2 ή 3 ημέρες αργότερα.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Αν και οι θεραπείες με υαλουρονικό οξύ είναι απολύτως ασφαλείς, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που καλό είναι να αποφευχθεί η χρήση του υλικού. Μεταξύ αυτών είναι όταν ο/η ασθενής είναι κάτω από 21 ετών, εάν θηλάζει ή είναι έγκυος, εάν αντιμετωπίζει οξείες μολυσματικές ασθένειες (π.χ. γρίπη, έρπης) ή αυτοάνοσα νοσήματα, εάν υπάρχουν υπετροφικές ουλές, αλλεργία στο υαλουρονικό οξύ ή αυξημένη τάση αιμορραγίας και τέλος εάν ο/η ασθενής έχει κάνει χημειοθεραπεία τους τελευταίους 12 μήνες.

Το υαλουρονικό οξύ είναι μόνο ενέσιμο;

Οι θεραπείες ομορφιάς με υαλουρονικό οξύ είναι μόνο ενέσιμες. Βέβαια, πραγματοποιούνται με πολύ λεπτές βελόνες και είναι ανώδυνες. 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για γέμισμα ουλών στο πρόσωπο;

Το υαλουρονικό οξύ έχει την ιδιότητα να δεσμεύει νερό και να αυξάνει τον όγκο του ιστού. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες που προκαλούνται λόγω γήρανσης και να λειάνει την επιδερμίδα. Οι θεραπείες με υαλουρονικό οξύ είναι ιδανικές για την εξομάλυνση της επιδερμίδας, γι’ αυτό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το γέμισμα ουλών. Βέβαια, το πόσο αποτελεσματική θα είναι η θεραπεία εξαρτάται από το βάθος και το μέγεθος της ουλής. Ένας εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα μπορέσει να σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο ανάλογα με την περίπτωσή σας. 

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη βοτουλινική τοξίνη και στο υαλουρονικό οξύ;

Πολλές φορές, λανθασμένα οι άνθρωποι έχουν την τάση να συγχέουν αυτές τις δύο θεραπείες ομορφιάς. Από τη μία είναι λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς και οι δύο είναι ενέσιμες και βασικός τους στόχος είναι η εξάλειψη των ρυτίδων και η αποκατάσταση της φρεσκάδας και νεότητας του προσώπου. Βέβαια, πρωταρχική και βασική διαφορά τους είναι το γεγονός ότι η βοτουλινική τοξίνη εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων που προκαλούνται από τις επαναλαμβανόμενες εκφράσεις, ενώ το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται για τις ρυτίδες που δημιουργούνται εξαιτίας της γήρανσης του δέρματος. 

Η βοτουλινική τοξίνη αποτελεί μια υγρή πρωτεΐνη που εγχέεται απευθείας στον μυ, έχει την ικανότητα να τον χαλαρώνει και το αποτέλεσμά της διαρκεί 4 με 6 μήνες.  Το υαλουρονικό οξύ εγχέεται μέσα ή κάτω από το δέρμα και εξαιτίας της υδρόφιλους ιδιότητας του μπορεί να λειαίνει τις ρυτίδες και να δημιουργεί όγκο. 

Πόσο κοστίζει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ; Είναι προσιτή η τιμή; 

Το κόστος της θεραπείας με υαλουρονικό εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων. Η περιοχή εφαρμογής, ο αριθμός των περιοχών, το πόσο υλικό θα χρησιμοποιηθεί αλλά και η εμπειρία του πλαστικού χειρουργού αποτελούν μόνο μερικούς από αυτούς. Στο πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού που θα κάνετε με τον εξειδικευμένο ιατρό θα απαντηθούν όλες οι απορίες σας και θα σας προταθεί ένα εξειδικευμένο πλάνο θεραπείας, το οποίο θα συνάδει με τις ανάγκες σας.