Γυναικομαστία

Το γνωρίζετε πως η γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί;  Αν και δε θεωρείται επικίνδυνη για την υγεία, είναι γεγονός πως μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα ζωής και την αυτοπεποίθηση ενός άντρα.

Η γυναικομαστία είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνδρες που οι μαστοί τους είναι υπερτροφικοί. Πρόκειται για μια παθολογική κατάσταση, η οποία καλό είναι να αντιμετωπιστεί, καθώς, αν και δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς, μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ενός άντρα. Ευτυχώς, η γυναικομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα και με απόλυτη ασφάλεια.

Στις ελαφριές περιπτώσεις, η γυναικομαστία αντιμετωπίζεται με απλή λιποαναρρόφηση χωρίς ουλές. Σε πιο προχωρημένα στάδια γυναικομαστίας μπορεί να απαιτηθούν τομές, αφού υπάρχει μεγάλη χαλάρωση.

Τι είναι η γυναικομαστία;

Με τον όρο «γυναικομαστία» αναφερόμαστε στην πάθηση κατά την οποία ένας άντρας έχει υπερτροφικούς μαστούς. Η γυναικομαστία μπορεί να εκδηλωθεί σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες και κυρίως προκαλείται από ανισορροπία των ορμονών οιστρογόνου και τεστοστερόνης. Η γυναικομαστία μπορεί να επηρεάσει τον έναν ή και τους δύο μαστούς, μερικές φορές μάλιστα ανομοιόμορφα. Αξίζει να σημειωθεί πως η γυναικομαστία διακρίνεται σε δύο τύπους: την αληθή γυναικομαστία και την ψευδο-γυναικομαστία. Αν και το αίτιο της αληθούς γυναικομαστίας είναι η ανισορροπία των ορμονών, το αίτιο της ψευδο-γυναικομαστίας είναι η αύξηση του λίπους, και όχι του αδενικού ιστού, στους ανδρικούς μαστούς.

Τα νεογέννητα, τα αγόρια που περνούν την εφηβεία και οι άντρες προχωρημένης ηλικίας μπορεί να αναπτύξουν γυναικομαστία ως αποτέλεσμα φυσιολογικών αλλαγών στα επίπεδα ορμονών, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άλλες αιτίες. Γενικά, η γυναικομαστία δεν αποτελεί ένα σοβαρό ή επικίνδυνο παθολογικό πρόβλημα. Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να επηρεάσει κατά πολύ τη ζωή ενός άντρα που υποφέρει από αυτή. Για παράδειγμα, άνδρες και αγόρια με γυναικομαστία μερικές φορές παρουσιάζουν πόνο στο στήθος και μπορεί να αισθάνονται αμήχανα. Η γυναικομαστία μπορεί να υποχωρήσει από μόνη της. Εάν επιμείνει, η φαρμακευτική αγωγή ή η χειρουργική επέμβαση μπορεί να αποτελέσουν τη λύση.

Ποια είναι τα βασικά αίτια;

Είναι γεγονός πως ομάδες ορμονών, όπως είναι η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα, ελέγχουν τα χαρακτηριστικά του φύλου τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Η τεστοστερόνη ελέγχει τα ανδρικά χαρακτηριστικά, όπως η μυϊκή μάζα και η τριχοφυΐα. Τα οιστρογόνα ελέγχουν τα γυναικεία χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των μαστών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τα οιστρογόνα ως αποκλειστικά γυναικεία ορμόνη, όμως αυτό απέχει πολύ από την αλήθεια, καθώς και οι άνδρες το παράγουν, απλά τα παράγουν συνήθως σε μικρότερες ποσότητες. Το ίδιο συμβαίνει αντίστοιχα με τις γυναίκες και την τεστοστερόνη. Η γυναικομαστία λοιπόν δημιουργείται όταν τα επίπεδα ανδρικών οιστρογόνων είναι πολύ υψηλά ή δεν είναι ισορροπημένα με τα επίπεδα της τεστοστερόνης. Η ψευδο-γυναικομαστία από την άλλη, οφείλεται κυρίως στο περιττό βάρος και στην ανάπτυξη λιπώδους ιστού στο στήθος.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το βασικότερο σύμπτωμα της γυναικομαστίας είναι το υπερτροφικό στήθος στον άντρα. Οι περισσότεροι ενήλικες άνδρες με γυναικομαστία δεν αναφέρουν άλλα συμπτώματα. Αξίζει να σημειωθεί πως δεν πρόκειται για μία επικίνδυνη για τη ζωή πάθηση. Βέβαια, στην περίπτωση που υπάρξουν συμπτώματα, τα συνηθέστερα είναι τα εξής:

 • Πόνος στο στήθος, ιδιαίτερα στους εφήβους
 • Οίδημα στον αδενικό ιστό του μαστού
 • Ευαισθησία στο στήθος
 • Ευαισθησία στη θηλή, ακόμα και όταν ακουμπάει τα ρούχα

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα ή ακόμα και εάν αισθάνεστε αμηχανία και έλλειψη αυτοπεποίθησης, τότε είναι ζωτικής σημασίας να επισκεφτείτε έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα σας προτείνει ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας.

Τι είναι η εφηβική γυναικομαστία;

Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι η συχνότητα εκδήλωσης της πάθησης μεταξύ των ανδρών ηλικίας 50 έως 80 ετών κυμαίνεται από 24% έως 65%. Ωστόσο, οι περισσότεροι άνδρες με την πάθηση δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η γυναικομαστία που προκαλείται από ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία, ονομάζεται εφηβική γυναικομαστία και θεωρείται σχετικά συχνή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο διογκωμένος ιστός του μαστού θα υποχωρήσει χωρίς θεραπεία. Το χρονικό διάστημα που συνήθως απαιτείται είναι από 6 μήνες έως και δύο χρόνια. Εάν βέβαια εκδηλωθούν συμπτώματα που προκαλούν ενοχλήσεις και εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες του εφήβου, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν πλαστικό χειρουργό, έτσι ώστε να σας προτείνει μια πιο άμεση αντιμετώπιση.

Πως γίνεται η διάγνωση;

Για να διαγνωστεί η γυναικομαστία απαιτείται μια σειρά από εξετάσεις. Η διάγνωση της γυναικομαστίας βασίζεται στην ανασκόπηση των συμπτωμάτων και στην κλινική εξέταση που θα πραγματοποιηθεί από τον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, η οποία περιλαμβάνει μια προσεκτική αξιολόγηση του ιστού του μαστού, της κοιλιάς και των γεννητικών οργάνων.

Στη συνέχεια, ο ιατρός θα ζητήσει μια σειρά επιπλέον εξετάσεων, με σκοπό να καθοριστεί το πιθανό αίτιο της γυναικομαστίας, να ελεγχθεί η πιθανή ύπαρξη καρκίνου του μαστού, όπως και να αποκλειστούν άλλες παθολογικές καταστάσεις. Στις εξετάσεις συνήθως περιλαμβάνονται οι αιματολογικές εξετάσεις, η μαστογραφία, η αξονική και μαγνητική τομογραφία, το υπερηχογράφημα όρχεων, όπως και η βιοψία των ιστών.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά την επέμβαση;

Οι περισσότερες περιπτώσεις γυναικομαστίας υποχωρούν με την πάροδο του χρόνου χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, εάν η γυναικομαστία προκαλείται από μια υποκείμενη πάθηση – όπως ο υπογοναδισμός, ο υποσιτισμός ή η κίρρωση – αυτή η υποκείμενη πάθηση μπορεί να χρειάζεται θεραπεία. Η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη στην περίπτωση που η γυναικομαστία δεν βελτιωθεί από μόνη της ή εάν προκαλεί σημαντικό πόνο, ευαισθησία ή αμηχανία.

Στην περίπτωση που ο ασθενής υποβληθεί σε θεραπεία και η υπερτροφικοί μαστοί δεν υποχωρήσουν, τότε το πιθανότερο είναι ο πλαστικός χειρουργός να προτείνει τη χειρουργική αντιμετώπιση. Στις επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της γυναικομαστία περιλαμβάνονται η λιποαναρρόφηση, κατά την οποία αφαιρείται το λίπος του μαστού και η μαστεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται ο αδενικός ιστός του μαστού. Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας μόνο μικρές τομές και με  γενική ή τοπική αναισθησία ή και μέθη, ανάλογα με τις απαιτήσεις του χειρουργείου. Η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες.

Υπάρχει αντιμετώπιση χωρίς χειρουργείο;

Η γυναικομαστία πολλές φορές υποχωρεί από μόνη της, κυρίως στα παιδιά και τους εφήβους. Επίσης, είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί μέσω φαρμακευτικής αγωγής, με σκοπό την εξισορρόπηση των ορμονών. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας κατευθύνει με βάση την ηλικία, τη σοβαρότητα της γυναικομαστίας αλλά και το είδος της, καθώς στην περίπτωση της ψευδο-γυναικομαστίας προτείνονται άλλοι τρόποι αντιμετώπισης.

Η θεραπεία είναι μόνιμη;

Είναι υψίστης σημασίας να σημειωθεί πως η επέμβαση της γυναικομαστίας εγγυάται μόνιμα αποτελέσματα.

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση;

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας 2 με 5 ημέρες, μετά το χειρουργείο. Όσον αφορά τις καθημερινές και αθλητικές σας δραστηριότητες, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος θα σας κατευθύνει ανάλογα με τη σοβαρότητα της περίπτωσής σας.

Πόσο κοστίζει η επέμβαση; Είναι προσιτή η τιμή;

Το κόστος της επέμβασης για την αντιμετώπιση της γυναικομαστίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αρχικά, θα πρέπει να διευκρινιστεί ο βαθμός του προβλήματος, το εάν πρόκειται για γυναικομαστία ή ψευδο-γυναικομαστία, όπως και αν πρέπει να αφαιρεθεί αδενικός ιστός του μαστού, λίπος ή και τα δύο. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα η γυναικομαστία η αντιμετωπιστεί χωρίς κάποια επέμβαση. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας κατευθύνει προς την ιδανική για την περίπτωσή σας λύση.

Επικοινωνία

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τον ιατρό ή έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε:

+30 210 646 4564

Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών,
Αμπελόκηποι Αθήνα, 115 27

[email protected]

Κλείστε το ραντεβού σας εδω!

  Όνοματεπώνυμο*

  Τηλέφωνο*

  E-mail*

  Μήνυμα

  Αποδέχομαι τους Όρους & Προϋποθέσεις