Ρινοπλαστική

Θέλετε να αλλάξετε το σχήμα ή το μέγεθος της μύτης σας; Δεν αναπνέετε σωστά και χρειάζεται να διορθώσετε το διάφραγμα; Αποκτήστε ένα εντυπωσιακό και απολύτως φυσικό και εναρμονισμένο με το πρόσωπό σας αποτέλεσμα με τη βοήθεια της ρινοπλαστικής. 

Η μύτη αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του προσώπου μας και αυτό γιατί, εκτός από τη λειτουργικότητά της, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη συνολική αισθητική, στη συμμετρία, καθώς και στην αρμονία του προσώπου. 

Τι γίνεται όμως όταν το σχήμα, το μέγεθος ή ο προσανατολισμός της επηρεάζουν την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ενός ανθρώπου; Η αισθητική χειρουργική της μύτης, αλλιώς γνωστή και ως ρινοπλαστική, αποτελεί μία από τις πλέον διαδεδομένες και ασφαλείς αισθητικές επεμβάσεις, καθώς μπορεί εύκολα και αποτελεσματικά να αλλάξει με καθοριστικό τρόπο την εμφάνισή μας.  

Τι είναι η ρινοπλαστική;

Η ρινοπλαστική αποτελεί μία χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί για αισθητικούς ή για λειτουργικούς λόγους. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αλλαγή του σχήματος, του μεγέθους ή της μορφολογίας της μύτης. Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο να προβεί στην συγκεκριμένη επέμβαση ποικίλουν. Μπορεί δηλαδή ο σκοπός της επέμβασης να είναι καθαρά αισθητικός (κοσμητική ρινοπλαστική) με στόχο την αλλαγή της εμφάνισης της μύτης και κατ’ επέκταση της συνολικής εικόνας του προσώπου.

Βέβαια, υπάρχει και η λειτουργική ρινοπλαστική, της οποίας στόχος είναι η διόρθωση της σκολίωσης ρινικού διαφράγματος, των ρινικών κόγχων ή και της ρινικής βαλβίδας με αποτέλεσμα τη βελτίωση της λειτουργίας του αναπνευστικού συστήματος.  Αξίζει να σημειωθεί πως ένας ασθενής μπορεί να προχωρήσει με την επέμβαση της ρινοπλαστικής επιδιώκοντας συνδυασμό και των δύο αποτελεσμάτων, με μεγαλύτερη ασφάλεια και ακρίβεια από ποτέ.

Πώς επιλέγεται το κατάλληλο σχήμα μύτης;

Οι περισσότεροι άνθρωποι πριν πάρουν την απόφαση να προχωρήσουν με την επέμβαση της ρινοπλαστικής ανησυχούν αρκετά για το τελικό αποτέλεσμα. Δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα κριτήρια με τα οποία θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με το επιθυμητό σχήμα ή μέγεθος της μύτης. Πώς θα αντιληφθούν ποιο είναι το ιδανικό, έτσι ώστε να συνάδει αρμονικά με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου, αλλά και να ταιριάξει στον χαρακτήρα του υποψηφίου; 

Η σύγχρονες μέθοδοι και η τεχνολογία έρχονται για να δώσουν τη λύση και να διώξουν μια για πάντα αυτές τις ανησυχίες. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα ο υποψήφιος να δει τον εαυτό του άμεσα με το σχήμα και το μέγεθος μύτης που του προτείνεται πριν από την επέμβαση με τη βοήθεια προσομοίωσης υπολογιστή. Η διαδικασία είναι απλή. Ο εξειδικευμένος ιατρός βγάζει φωτογραφίες του προσώπου του ενδιαφερόμενου και στη συνέχεια κάνει ανάλυση στο πρόσωπο. Στόχος αυτής της διαδικασίας μέσω ειδικών προγραμμάτων, είναι να βρεθούν οι «ιδανικές αναλογίες» για το κάθε πρόσωπο και τελικά να σχεδιαστεί η μύτη που ταιριάζει περισσότερο στον καθένα.  

Βέβαια, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα μπορεί να επηρεασθεί από παράγοντες όπως το πάχος του δέρματος, οι ανατομικές ιδιαιτερότητες, η ελαστικότητα του δέρματος, η ηλικία κλπ. Όμως, αυτοί οι παράγοντες είναι προβλέψιμοι και ικανοί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα μόνο σε πολύ μικρό βαθμό.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για Ρινοπλαστική;

Εξαιτίας του κεντρικού σημείου που βρίσκεται η μύτη, στην περίπτωση που κάποιος έχει αποφασίσει πως θα ήθελε να αλλάξει το σχήμα ή το μέγεθός της, ισχύει η άποψη του όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο. Αυτός ο ισχυρισμός υποστηρίζεται από πολλούς ιατρούς, καθώς αυτό το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου ή να προκαλέσει αρνητικό σχολιασμό.  

Βέβαια, για να θεωρηθεί κάποιος κατάλληλος υποψήφιος για την επέμβαση της ρινοπλαστικής θα πρέπει να είναι άνω των 18 ετών, έτσι ώστε να έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι αλλαγές στον σκελετό του ατόμου.

Επίσης, όσο νεότερο είναι το άτομο, τόσο καλύτερο και ακριβές θα είναι και το αποτέλεσμα της επέμβασης, αφού δε θα υπάρχει ο ηλικιακός παράγοντας (πάνω από τα 35 – 40) όπου το δέρμα χάνει πλέον σταδιακά την ελαστικότητα του και δεν μπορεί να παρακολουθήσει μεγάλες αλλαγές του σκελετού. Επομένως, σε μεγαλύτερες ηλικίες, η πραγματοποίηση της επέμβασης μπορεί να είναι πιο σύνθετη.

Πώς γίνεται η Ρινοπλαστική; 

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής διαρκεί περίπου 1 έως 3 ώρες, ανάλογα την περίπτωση αλλά και του γεγονότος εάν πρόκειται μόνο για κοσμητική ρινοπλαστική ή για συνδυασμό κοσμητικής με λειτουργική ρινοπλαστική. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, ο χειρουργός την πραγματοποιεί με τοπική αναισθησία, ενώ σπανιότερα μπορεί να προχωρήσει σε τοπική αναισθησία ή μέθη. Ο χειρουργημένος, μπορεί να λάβει εξιτήριο την ίδια μέρα από την κλινική ή να παραμείνει ένα βράδυ, κυρίως για προληπτικούς λόγους.

Υπάρχει αναίμακτη Ρινοπλαστική;

Πέρα από την κλασική μέθοδο της ρινοπλαστικής, πλέον υπάρχει άλλη μία σύγχρονη μέθοδος που μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, χωρίς όμως ο ενδιαφερόμενος να προβεί σε χειρουργική επέμβαση. Ο λόγος για την αναίμακτη ρινοπλαστική ή αλλιώς «ρινοπλαστική χωρίς νυστέρι» ή «ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο».

Πρόκειται για μία σύντομη διαδικασία που διαρκεί 15 με 30 λεπτά και πραγματοποιείται χωρίς αναισθησία αλλά μόνο με τη χρήση αναισθητικής κρέμας τοπικά. Στην ουσία, η αναίμακτη ρινοπλαστική μπορεί να διορθώσει το σχήμα της μύτης, τροποποιώντας τον όγκο της και γεμίζοντας κενά σε σημεία όπως η ράχη, το ακρορρίνιο, η μετωπορρινική γωνία και η στυλίδα. Αξίζει να σημειωθεί πως με την αναίμακτη ρινοπλαστική δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν περιστατικά με έντονες δυσμορφίες ή που απαιτούν διορθώσεις που αφορούν τη λειτουργικότητα της μύτης. Αυτά διορθώνονται μόνο με την επεμβατική ρινοπλαστική. 

Η αναίμακτη ρινοπλαστική πραγματοποιείται με εγχύσεις υαλουρονικού οξέος, το οποίο εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα σημεία της μύτης που παρουσιάζουν κάποιο μικρό «κενό», μία ασυμμετρία ή κάποια  άλλη ατέλεια, με σκοπό να βελτιώσει το σχήμα της. Το αποτέλεσμα διαρκεί κατά μέσο όρο 9-18 μήνες. Μετά από αυτό το διάστημα, η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί.

Πολλοί είναι βέβαια και αυτοί που προτού πάρουν την οριστική απόφαση της επεμβατικής ρινοπλαστικής, προχωρούν πρώτα με την αναίμακτη ρινοπλαστική, έτσι ώστε να εξακριβώσουν εάν θα είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα. Στα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου περιλαμβάνονται η άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα και το χαμηλό κόστος. 

Σύγχρονη ρινοπλαστική

Η μύτη βρίσκεται στο κέντρο και είναι το πιο προεξέχον σημείο του προσώπου. Έτσι, αναγκαστικά, συμβάλλει τα μέγιστα στην αρμονία όλου του προσώπου. Η Ρινοπλαστική είναι η επέμβαση της Πλαστικής χειρουργικής, που φέρνει τη αρμονία και ωραιοποιεί το πρόσωπο. 

Σήμερα, μιλάμε για Λειτουργική Ρινοπλαστική, γιατί μαζί με την αισθητική Ρινοπλαστικη, διορθώνουμε συγχρόνως και όλες τις αιτίες δυσχέρειας της αναπνοής που πιθανόν συνυπάρχουν, όπως: Σκολίωση Ρινικού Διαφράγματος, παρεκτοπίσεις από παλιά κατάγματα, ανεπάρκεια έσω Ρινικής βαλβίδας, υπερτροφία κάτω ρινικών κογχών, κλπ.

Με τη χρήση σύγχρονων εργαλείων όπως το piezo (νυστέρι υπερήχων για τις οστεοτομίες) η Ρινοπλαστική σήμερα, γίνεται πιο αναίμακτη και πιο ακριβής. Η κατάλληλη χρήση αυτόλογων χόνδρινων μοσχευμάτων, αυξάνει πολύ, σήμερα, τις δυνατότητες μιας Ρινοπλαστικής για επίτευξη πιο σταθερών και πιο φυσικών αποτελεσμάτων. Στις πιο σύγχρονες τάσεις είναι επίσης, η  «συντηρητική Ρινοπλαστική» (Preservation Rhinoplasty), όπου δεν αφαιρούμε κατευθείαν τον υβό της ράχης, όπως συνήθως, αλλά με κατάλληλη τεχνική τον εμβυθίζουμε, ώστε να αλλοιώσει λιγότερο, την λειτουργία, αλλά και τις αισθητικές γραμμές της ράχης. 

Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 1 – 2 ώρες και πραγματοποιείται με Γενική αναισθησία και μπορεί να γίνει σαν One Day Clinic, χωρίς δηλαδή, διανυκτέρευση στην κλινικη. Δεν υπάρχει πόνος κατά την μετεγχειρητική περίοδο.

Ο αισθητικός στόχος σήμερα σε μια Ρινοπλαστική, δεν είναι, απλώς μια καλύτερη μύτη, αλλά η καλύτερη εκδοχή της για να αναδείξει το βέλτιστο και αρμονικό πρόσωπο. Συγχρόνως, βέβαια το αποτέλεσμα να είναι απόλυτα φυσικό, ώστε να μην διακρίνεται η επιτευγμένη αλλαγή. Με την χρήση της προσομοίωσης σε Υπολογιστή, πριν το χειρουργείο, μπορούμε να έχουμε μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας με τον ενδιαφερόμενο, ώστε να μην υπάρξουν εκπλήξεις στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.

Τι είναι η επανορθωτική Ρινοπλαστική;

Πολλές φορές υπάρχει η πιθανότητα κάποιοι άνθρωποι που υποβλήθηκαν σε επεμβατική ρινοπλαστική να μην είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα.  Η επανορθωτική ρινοπλαστική ή αλλιώς διορθωτική ή αναθεώρηση ρινοπλαστικής (revision rhinoplasty) αποτελεί την επέμβαση που αντιμετωπίζει προβλήματα, τα οποία δε διορθώθηκαν την πρώτη φορά ή βλάβες που μπορεί να προκλήθηκαν σε προηγούμενη επέμβαση. 

Πότε όμως μια πλαστική στη μύτη θεωρείται αποτυχημένη;

Η απάντηση είναι απλή: εάν η επέμβαση δεν κατάφερε να διορθώσει ή ακόμα χειρότερα επιδείνωσε τα προβλήματα που εμπόδιζαν την αναπνοή (λειτουργική ρινοπλαστική) ή δημιούργησε ένα ασύμμετρο αισθητικά αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η ρινοπλαστική αποτελεί μία απολύτως ασφαλή χειρουργική επέμβαση, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχει τα αναμενόμενα και επιθυμητά αποτελέσματα. Βέβαια, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφερθεί πως ο υποψήφιος θα πρέπει να απευθυνθεί σε έναν εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό. 

Ο ασθενής έχει ολοκληρωμένη εικόνα του αποτελέσματος 6-12 μήνες μετά το χειρουργείο. Επομένως, το εάν είναι όντως απαραίτητη μία επανορθωτική επέμβαση θα πρέπει να ληφθεί μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, αλλιώς μπορεί να οδηγηθούμε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Η επανορθωτική ρινοπλαστική μπορεί να γίνει για δεύτερη ή τρίτη ή και για πολλοστή φορά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Η επανεπέμβαση της ρινοπλαστικής, αποτελεί ομολογουμένως, μία από τις προκλήσεις της πλαστικής χειρουργικής και είναι πιο δύσκολη κάθε επόμενη φορά. 

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αποθεραπεία μετά την επέμβαση;

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά την επέμβαση; Υπάρχει πρήξιμο αμέσως μετά την διαδικασία της επέμβασης; Πόσο διαρκεί ο πόνος; Αυτές είναι μόνο μερικές από τις απορίες που έχουν όσοι ενδιαφέρονται να υποβληθούν σε επέμβαση ρινοπλαστικής. 

Μετά τη ρινοπλαστική συνήθως δημιουργούνται εκχυμώσεις στα βλέφαρα («μπλάβισμα») για μία εβδομάδα, οι οποίες όμως μπορούν να προληφθούν μερικώς με τη συστηματική χρήση κρύων επιθεμάτων στα βλέφαρα, κατά το πρώτο 24ωρο. Δεν υπάρχει καθόλου πόνος κατά την αποθεραπεία, ενώ η μόνη δυσκολία είναι η κάλυψη της μύτης με «ταμπόν» το πρώτο 24ωρο. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί πως απαιτείται η εφαρμογή εξωτερικού νάρθηκα για 6 περίπου μέρες.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Η ρινοπλαστική αποτελεί μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η οποία, σε αντίθεση με παλαιότερες επεμβάσεις, απαιτεί αποθεραπεία μικρής διάρκειας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να μπορούν να επιστρέψουν σύντομα στις καθημερινές τους δραστηριότητες.  Είναι σημαντικό το γεγονός πως οι ασθενείς μπορούν σήμερα να επιστρέψουν με απόλυτη ασφάλεια και άνεση στην εργασία τους, ακόμα και 9-10 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι μόνιμο και είναι άμεσα ορατό. Μετά την επέμβαση υπάρχει ένα οίδημα, το οποίο υποχωρεί σταδιακά κατά την διάρκεια των πρώτων εβδομάδων και μηνών. Το τελικό αποτέλεσμα επέρχεται 1 χρόνο περίπου μετά την επέμβαση. 

Σε ποιες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται επέμβαση της Ρινοπλαστικής;

Τόσο η επεμβατική, όσο και η αναίμακτη ρινοπλαστική είναι κατάλληλες για ενήλικες άνω των 18 ετών. Παρ’ όλα αυτά, όσον αφορά την περίπτωση της επεμβατικής ρινοπλαστικής, το χειρουργείο δεν ενδείκνυται για άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν κάποια παθολογία, η οποία δεν επιτρέπει την αναισθησία ή το να υποβληθούν σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση γενικότερα. 

Η αναίμακτη ρινοπλαστική θα πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους, θηλάζουσες, άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα και άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργία στο ενέσιμο υλικό (υαλουρονικό οξύ). 

Πόσο κοστίζει η Ρινοπλαστική; Τι πρέπει να γνωρίζω για το κόστος και τις τιμές;

Πριν κλείσουν το πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού με τον ιατρό, πολλοί είναι οι υποψήφιοι που ανησυχούν σχετικά με το τι πρέπει να γνωρίζουν για τις τιμές και το κόστος της επέμβασης. 

Το κόστος της ρινοπλαστικής είναι σχετιζόμενο αρχικά από το είδος της, από το εάν δηλαδή πρόκειται για αναίμακτη, κοσμητική, λειτουργική, επανορθωτική ή ανοιχτή ρινοπλαστική ή συνδυασμό αυτών. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το μέγεθος και η πολυπλοκότητα του κάθε περιστατικού. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας κατευθύνει κατάλληλα ως προς τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε και θα σας ενημερώσει σχετικά μετά το συμβουλευτικό ραντεβού και την κλινική σας εξέταση. 

Επικοινωνία

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τον ιατρό ή έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε:

+30 210 646 4564

Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών,
Αμπελόκηποι Αθήνα, 115 27

[email protected]

Κλείστε το ραντεβού σας εδω!

    Όνοματεπώνυμο*

    Τηλέφωνο*

    E-mail*

    Μήνυμα

    Αποδέχομαι τους Όρους & Προϋποθέσεις