Αφαίρεση Σπίλων Ελιών

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ελιές στο δέρμα τους. Κάποιοι έχουν λίγες, κάποιοι περισσότερες.  Είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για όσους έχουν ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και πολλές ελιές να εξετάζονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο από κάποιον εξειδικευμένο ιατρό. 

Οι ελιές (σπίλοι) μπορούν να αφαιρεθούν για διάφορους λόγους. Κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να τις αφαιρέσουν για καθαρά αισθητικούς λόγους, ενώ κάποιες άλλες φορές η αφαίρεση σπίλων θεωρείται απαραίτητη εξαιτίας της επικινδυνότητας του συγκεκριμένου σπίλου. Γενικά μιλώντας, οι ελιές είναι καλοήθεις βλάβες και είναι ο Δερματολόγος ή ο Πλαστικός χειρουργός, που θα μας ξεχωρίσει εκείνες, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ύποπτες για την υγεία μας και άρα θα χρειασθούν αφαίρεση και βιοψία. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση σπίλων είναι απολύτως ασφαλής και αποτελεί μια απλή διαδικασία.

Τι είναι οι σπίλοι;

Σπίλος είναι ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους σχηματισμούς που δημιουργούνται στο δέρμα μας από τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης. Οι ελιές στην ουσία είναι συγγενείς ή επίκτητες δερματικές βλάβες, που χαρακτηρίζονται από την ύπαρξη υπερμελάγχρωσης (σκουρότερο χρώμα), λόγω υπερπαραγωγής μελανίνης από τα μελανοκύτταρα που περιέχουν.

Κατά την ενήλικη ζωή, έχει υπολογισθεί ότι, όλοι οι άνθρωποι φέρουμε περί τους 40 σπίλους, χωρίς διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι ελιές μπορεί να υπάρχουν από τη βρεφική ηλικία, όμως συνήθως εμφανίζονται συχνότερα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, ενώ μπορεί να είναι επίπεδοι ή να προεξέχουν, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πληγής από τον τραυματισμό τους από ρούχα ή αξεσουάρ.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των ελιών και ποια τα αίτια δημιουργίας τους;

Οι σπίλοι μπορεί να αποτελούν συγγενείς δερματικές βλάβες, δηλαδή να εμφανιστούν από τη γέννηση ενός ανθρώπου ή να είναι επίκτητοι. Οι επίκτητοι σπίλοι δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου και είναι σημαντικό να ελέγχονται, ειδικά στην περίπτωση που υπάρχουν περισσότεροι από 50 επίκτητοι σπίλοι στο δέρμα. Στην πλειονότητά τους είναι ακίνδυνοι, όμως υπάρχει η περίπτωση κάποιος από αυτούς να εξελιχθεί σε μελάνωμα, δηλαδή σε καρκίνο του δέρματος.

Η δημιουργία ενός σπίλου μπορεί να οφείλεται σε καθαρά κληρονομικούς λόγους (συγγενείς σπίλοι). Αυτή η κατηγορία σπίλων έχουν σκούρο χρώμα και παρουσιάζουν ποικιλία στο μέγεθος. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση σπίλων παίζει και ο τύπος του δέρματος. Άνθρωποι με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, η οποία είναι επιρρεπής στα ηλιακά εγκαύματα, τείνουν να έχουν περισσότερες ελιές. Τέλος, ο ήλιος αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας επίκτητων σπίλων, καθώς τα ηλιακά εγκαύματα και ο χρόνος έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία ενισχύουν την ανάπτυξή τους. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο και είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την έκθεσή μας στον ήλιο, ειδικά χωρίς τη χρήση αντηλιακού.

Η αφαίρεση γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους;

Είναι γεγονός πως πολλοί άνθρωποι επιθυμούν να αφαιρέσουν μια ελιά τόσο για αισθητικούς, όσο και για πρακτικούς λόγους. Εάν η ελιά για παράδειγμα είναι μεγάλη και βρίσκεται στο πρόσωπο ή σε ένα άλλο εμφανές σημείο του σώματος και κάνει κάποιον να αισθάνεται άσχημα για την εικόνα του και επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία του, τότε είναι σύνηθες να την αφαιρεί. Επίσης, εάν ο σπίλος προεξέχει και βρίσκεται σε σημείο όπου τραυματίζεται συχνά, τότε πάλι προτείνεται η αφαίρεσή του, έτσι ώστε να αποφευχθούν τυχόν φλεγμονές.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι σπίλοι που είναι επικίνδυνοι και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Αυτοί οι σπίλοι επιβάλλεται να αφαιρεθούν, έτσι ώστε να προστατευτεί ο ασθενής. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιες ελιές μπορεί μελλοντικά να εξελιχθούν σε μελάνωμα, το οποίο είναι ένας από τους πιο κακοήθεις και επιθετικούς όγκους στον άνθρωπο.

Πότε είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί ένας σπίλος;

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν ένας σπίλος είναι επικίνδυνος είναι να επισκέπτεστε έναν δερματολόγο μία φορά τον χρόνο για προληπτικό έλεγχο μελανώματος. Εάν έχετε ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σας, τότε το πιθανότερο είναι ο δερματολόγος να σας προτείνει να κάνετε εξετάσεις σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα.

Βέβαια, είναι εξίσου σημαντικό να ελέγχουμε και εμείς οι ίδιοι τις ελιές μας για τυχόν αλλαγές. Θα πρέπει να επισκεφτείτε άμεσα έναν ιατρό εάν παρατηρήσετε:

  • Γρήγορη αύξηση του μεγέθους

  • Ανωμαλία των ορίων

  • Ανάπτυξη ασυμμετρίας

  • Ποικιλοχρωμία μέσα στο σπίλο

  • Ανάπτυξη δορυφόρων βλαβών

  • Αλλαγές στην υφή

  • Διάμετρο μεγαλύτερη από γόμα μολυβιού

Πως γίνεται η αφαίρεση σπίλων;

Η αφαίρεση των σπίλων μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Εάν η αφαίρεση σπίλου γίνεται για αισθητικούς ή πρακτικούς λόγους (συχνοί τραυματισμοί) τότε συνίσταται η αφαίρεση με λέιζερ, αφού πρόκειται για καλοήθεις δερματικές βλάβες και επιφανειακούς σπίλους.

Τα πράγματα αλλάζουν όμως όταν η αφαίρεση γίνεται εξαιτίας της επικινδυνότητας του σπίλου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η χειρουργική μέθοδος θεωρείται μονόδρομος, αφού πρέπει να εφαρμοστεί ολική εκτομή και ιστοπαθολογική εξέταση (βιοψία). Η ολική εκτομή θεωρείται απαραίτητη γιατί μόνο με αυτή την μέθοδο δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας εκ νέου μελάγχρωσης. Άλλες τεχνικές εκτός των χειρουργικών, που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση συγγενών σπίλων, όπως για παράδειγμα διαθερμοπηξίες (αφαίρεση με καυτηριασμό), «ξύρισμα», απόξεση, κλπ., πρέπει να αποφεύγονται, γιατί έχουν υψηλή πιθανότητα υποτροπής.

Γίνεται αφαίρεση σπίλων σε παιδιά;

Η αφαίρεση σπίλων σε παιδιά, είτε για ιατρικούς είτε για αισθητικούς λόγους, συνήθως δεν προτείνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι σπάνιο οι ελιές να μετατραπούν σε κακοήθεια σε νεαρή ηλικία. Επίσης, η διαδικασία αφαίρεσης σπίλων μπορεί να είναι αρκετά τραυματική για ένα παιδί και υπάρχει και ο κίνδυνος δημιουργίας ουλών.

Συνήθως, είναι προτιμότερο οι γονείς να περιμένουν μέχρι τα εφηβικά χρόνια πριν εξετάσουν την επιλογή της αφαίρεσης του σπίλου. Σε αυτή την ηλικία, το παιδί μπορεί να αποφασίσει μόνο του εάν αυτό είναι κάτι που επιθυμεί. Επίσης, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα την όλη διαδικασία. Βέβαια, εάν παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στο σχήμα ή το χρώμα, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο ιατρό, ο οποίος και θα προτείνει μια εξατομικευμένη θεραπεία για την περίπτωσή σας.

Πόσο κοστίζει η αφαίρεση σπίλων;

Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αρχικά, από το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί για την επέμβαση, αλλά και για τον λόγο για τον οποίο γίνεται η εν λόγω επέμβαση. Εάν για παράδειγμα, η επέμβαση πραγματοποιηθεί για καθαρά αισθητικούς λόγους, πρόκειται για μία πιο απλή διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί βιοψία. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας προτείνει τη λύση που είναι ιδανική για την περίπτωσή σας.

Επικοινωνία

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τον ιατρό ή έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε:

+30 210 646 4564

Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών,
Αμπελόκηποι Αθήνα, 115 27

[email protected]

Κλείστε το ραντεβού σας εδω!

  Όνοματεπώνυμο*

  Τηλέφωνο*

  E-mail*

  Μήνυμα

  Αποδέχομαι τους Όρους & Προϋποθέσεις