Βλεφαροπλαστική

Αποκτήστε και πάλι βλέμμα φρέσκο, νεανικό και ξεκούραστο εύκολα και με απόλυτη ασφάλεια. Η βλεφαροπλαστική είναι η θεραπεία που εγγυάται ένα απόλυτα εντυπωσιακό, φυσικό και σαγηνευτικό αποτέλεσμα.

Όσο μεγαλώνουμε, το βλέμμα μας έχει την τάση να φαίνεται όλο και πιο κουρασμένο. Στην πραγματικότητα βέβαια, εκείνο που αλλάζει είναι η μορφή των βλεφάρων και των φρυδιών μας. Αυτό συμβαίνει γιατί με το πέρασμα του χρόνου δημιουργείται μια περίσσεια δέρματος στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία σιγά – σιγά αναδιπλώνεται και κρέμεται. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα είναι η επέμβαση της βλεφαροπλαστικής.

Με τη βλεφαροπλαστική μπορούμε και πάλι να έχουμε ένα βλέμμα φρέσκο, νεανικό και ξεκούραστο. Πρόκειται για μία απόλυτα ασφαλή επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η οποία προτιμάται από όλο και περισσότερους ανθρώπους.  Η επέμβαση απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, που θέλουν να βελτιώσουν την όψη των ματιών τους. Η επιλογή ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού διασφαλίζει το βέλτιστο και πλέον φυσικό οπτικό αποτέλεσμα, εκμηδενίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης πιθανών επιπλοκών.

Τι είναι η βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική ανήκει στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής και στόχο έχει την αφαίρεση της περίσσειας δέρματος από τα βλέφαρα. Όσο περνάνε τα χρόνια, οι μυς που υποστηρίζουν τα βλέφαρά μας έχουν την τάση να εξασθενούν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικό δέρμα και λίπος να συγκεντρώνονται στην συγκεκριμένη περιοχή, κάνοντας το βλέμμα μας βαρύ, άτονο και κουρασμένο.

Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση των φρυδιών, πεσμένα άνω βλέφαρα και σακούλες κάτω από τα μάτια. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα με μεγαλύτερη ασφάλεια από ποτέ. Επίσης, πρόκειται για μία επέμβαση, η οποία φέρει και λειτουργικά πέρα από αισθητικά αποτελέσματα, καθώς η χαλάρωση του δέρματος γύρω από τα μάτια μπορεί να περιορίσει σημαντικά και την περιφερική μας όραση.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία το βαρύ και κουρασμένο βλέμμα, τα πεσμένα άνω βλέφαρα, τις σακούλες κάτω από τα μάτια, όπως και το υπερβολικό δέρμα στα άνω βλέφαρα που εμποδίζει την όραση. Η βλεφαροπλαστική μπορεί να γίνει επίσης συνδυαστικά και με μια άλλες αισθητικές επεμβάσεις, όπως ανόρθωση φρυδιών, λίφτινγκ προσώπου, μίνι-λιφτ μέσου προσώπου και ανάπλαση δέρματος με LASER (resurfasing).

Πιο συγκεκριμένα, στα άνω βλέφαρα αρχίζει να δημιουργείται μια περίσσεια δέρματος που κάνει αναδίπλωση και κρέμεται. Συχνά εμφανίζεται και μια προπέτεια στην έσω πλευρά προς τη μύτη, λόγω του λίπους του που τώρα πλέον εξέρχεται και προβάλει μπροστά από το άνω κογχικό διάφραγμα. Στα κάτω βλέφαρα, εμφανίζεται μια χαλάρωση στο δέρμα ή και το βλεφαρικό τμήμα του σφιγκτήρα μυ, καθώς και προπέτεια του ενδοκογχικού λίπους από τα τρία διαμερίσματα. Η προβολή αυτή κάνει πιο έντονη την υποβλεφάρια αύλακα. Τα φρύδια πέφτουν με την πάροδο της ηλικίας, και η απόσταση του ματιού από το φρύδι μικραίνει. Έτσι δίνεται η εντύπωση του κουρασμένου ματιού.

Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα το ενδοκογχικό λίπος των τριών διαφραγματίων, κυρίως λόγο κληρονομικότητας, να είναι υπερβολικό και προβάλει από νεαρή ηλικία, δηλαδή για παράδειγμα ήδη από τα 23 χρόνια και μετά.  Στη περίπτωση που υπάρχει κληρονομική προδιάθεση για προπέτεια των λιπωδών διαμερισμάτων του κάτω βλεφάρου από νεαρά ηλικία, η επέμβαση μπορεί να γίνει τότε (25 – 30 ετών). Διαφορετικά, συνηθισμένη ηλικία για βλεφαροπλαστική είναι μετά τα 40 και βέβαια αυτό κρίνεται κατά περίπτωση.

Ποια είναι η διαδικασία;

Στην κλινική εξέταση, πρέπει να διακρίνει ο πλαστικός χειρουργός την σύγχρονη πτώση των φρυδιών, γιατί αυτό το πρόβλημα λύνεται με εντελώς άλλο τρόπο, ο οποίος είναι η ανόρθωση φρυδιών. Μάλιστα, επειδή τα δύο αυτά χειρουργεία μπορούν να γίνουν συγχρόνως, θα πρέπει να σχεδιαστεί μικρότερη αφαίρεση από την περίσσεια του άνω βλεφάρου, αφού μέρος της περίσσειας θα διορθωθεί με την σύγχρονη ανύψωση του φρυδιού.

Στο κάτω βλέφαρο υπάρχουν πολλές τεχνικές, και θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η καλύτερη για κάθε ασθενή, ανάλογα τα εξής ευρήματα: την ύπαρξη περίσσειας και δέρματος και μυός, την ποσότητα του λίπους στα τρία διαμερίσματα, την ύπαρξη χαλάρωσης του βλεφαρικού συνδέσμου, την προϋπάρχουσα εμφάνιση του σκληρού, την υπερτροφία ή ατροφία του σφιγκτήρα μυ, την ηλικία, έντονη ρυτίδωση του δέρματος, την ύπαρξη βαθιάς υποβλεφάριας αύλακας, το snap test, κλπ.

Το λίπος δεν είναι ανάγκη να αφαιρείται, εκτός σπάνιων περιπτώσεων που είναι υπερβολικό, αλλά και τότε μπορεί να αφαιρεθεί μερικώς μόνο και το υπόλοιπο να διευθετηθεί για το γέμισμα ελλειμμάτων (πχ. κατά Hamra, της υποβλεφάριας αύλακα) . Έτσι επιτυγχάνεται για το μέλλον, η διατήρηση του όγκου που είναι χρήσιμη για μια φυσική εμφάνιση σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει μια τομή ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες (ή πάνω από αυτές στην περίπτωση της άνω βλεφαροπλαστικής). Στη συνέχεια, μόνο εάν αυτό χρειάζεται, θα αφαιρέσει την περίσσεια λίπους η οποία δημιουργεί την ενοχλητική εικόνα, «γεμίζοντας»  παράλληλα τα κενά γύρω από την περιοχή των ματιών.

Υπάρχει αναίμακτη βλεφαροπλαστική;

Πολλοί άνθρωποι που ενδιαφέρονται για βλεφαροπλαστική, αλλά ταυτόχρονα έχουν φοβία με την ιδέα του χειρουργείου, αναρωτιούνται εάν υπάρχει αναίμακτη βλεφαροπλαστική ή αλλιώς βλεφαροπλαστική χωρίς νυστέρι. Υπάρχουν διάφορες σύγχρονες τεχνικές και η εφαρμογή λέιζερ για βλεφαροπλαστική είναι μία από αυτές.

Η βλεφαροπλαστική μέσω εξάχνωσης του δέρματος με τη χρήση CO2 laser αποτελεί μία ολοένα και πιο δημοφιλή μέθοδο, όμως δεν μπορεί ακόμα να υποσχεθεί τα αποτελέσματα της κλασικής βλεφαροπλαστικής, ενώ πολλοί ασθενείς έχουν επισημάνει πως δεν παρατήρησαν αισθητή διαφορά, ότι χρειάστηκαν αρκετές συνεδρίες, ενώ αρκετές φορές παρατηρήθηκαν επίμονα οιδήματα και ερυθρότητα, όπως και κάποια οφθαλμολογικά προβλήματα. Η κλασική βλεφαροπλαστική στα χέρια ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού αποτελεί μια ασφαλέστατη επέμβαση με πολύ προβλεπόμενα αποτελέσματα και με ελάχιστες επιπλοκές.

Σε τι διαφέρει η άνω από την κάτω βλεφαροπλαστική;

Η βλεφαροπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί στα άνω ή κάτω βλέφαρα. Ακόμα, μπορεί να εφαρμοστεί και συνδυαστικά. Βασικός στόχος της άνω βλεφαροπλαστικής είναι να αφαιρεθεί η περίσσεια δέρματος και λίπους που θα μπορούσε να παρομοιαστεί με πρήξιμο στα άνω βλέφαρα. Η κάτω βλεφαροπλαστική αντιμετωπίζει βασικά τις σακούλες που δημιουργούνται κάτω από τα μάτια.

Η πλαστική άνω και κάτω βλεφάρων πραγματοποιείται πάντα με τοπική αναισθησία, ενώ έχει ως βασικό σκοπό τη βελτίωση της όψης των βλεφάρων. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε γυναίκα μπορεί να αποκτήσει ένα πιο νεανικό και φρέσκο βλέμμα, απαλλαγμένο από την συσσωρευμένη κούραση που επιφέρει το πέρασμα του χρόνου.

Πότε μια βλεφαροπλαστική θεωρείται αποτυχημένη;

Στα βασικά λάθη που μπορεί να συμβούν σε μία βλεφαροπλαστική περιλαμβάνονται η υπερβολική αφαίρεση λίπους, η ύπαρξη υπερβολικά πολλών εκχυμώσεων μετά την επέμβαση, η ασυμμετρία των ματιών, η λάθος θέση του κάτω βλεφάρου, όπως και η αδυναμία πλήρους κλεισίματος του ματιού.

Βέβαια, τέτοια λάθη μπορούν εύκολα να αποφευχθούν, εάν απευθυνθείτε σε έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Στην περίπτωση που βιώνετε μία τέτοια κατάσταση, θα πρέπει να υποβληθείτε σε μία διορθωτική βλεφαροπλαστική, η οποία θα αποκαταστήσει πολλές από τις αισθητικές και λειτουργικές δυσμορφίες. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετά από τα παραπάνω συμπτώματα, μπορούν να υποχωρήσουν πλήρως σε διάστημα λίγων ημερών.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το πριν και το μετά;

Πριν από τη βλεφαροπλαστική θα προγραμματιστεί ένα ραντεβού με τον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Στο ραντεβού θα συζητηθούν οι στόχοι και επιθυμίες του ασθενούς αλλά και το πιθανό αποτέλεσμα της επέμβασης. Από κοινού, θα τεθούν ρεαλιστικοί στόχοι, με επίκεντρο την απόκτηση ενός νεανικού και φυσικού αποτελέσματος, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου.

Ο ιατρός θα προβεί σε κλινική εξέταση και θα ζητήσει από τον ενδιαφερόμενο να κάνει μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση. Το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό, για να αποφευχθούν πιθανές επιπλοκές.

Θα χρειαστώ νοσηλεία μετά τη βλεφαροπλαστική;

Μετά το χειρουργείο θα παραμείνετε για παρακολούθηση στο ιατρείο για λίγη ώρα. Η βλεφαροπλαστική δεν απαιτεί νοσηλεία. Μετά την επέμβαση μπορεί να έχετε προσωρινά θολή όραση, δάκρυα στα μάτια, ευαισθησία στο φως, ενόχληση και δυσφορία, μουδιασμένα βλέφαρα και ένα ήπιο οίδημα ακριβώς κάτω από τις βλεφαρίδες.

Μετά το χειρουργείο προτείνεται να αποφύγετε τις αθλητικές δραστηριότητες, το κάπνισμα, την εφαρμογή φακών επαφής και το τρίψιμο των ματιών για περίπου δύο εβδομάδες. Οι μώλωπες και το πρήξιμο γενικά μειώνονται σταδιακά σε περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά την επέμβαση και το αποτέλεσμα είναι ορατό περίπου μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, όταν θα γίνει και η αφαίρεση των ραμμάτων. Για να εμφανιστεί το τελικό αποτέλεσμα χρειάζεται περίπου ένας μήνας και αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και 15 χρόνια.

Είναι άμεση η ανάρρωση; Τι πρέπει να γνωρίζω για την αποθεραπεία;

Η βλεφαροπλαστική γίνεται συνήθως με μέθη και τοπική αναισθησία, και έχει χρονική διάρκεια 1 – 3 ώρες, ανάλογα τα προβλήματα που πρέπει να διορθωθούν. Ο ιατρός θα κρίνει το είδος του χειρουργείου που θα ακολουθήσει κάθε φορά, ανάλογα το πρόβλημα. Δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική. Κρύες κομπρέσες στα βλέφαρα κατά πρώτο 24ωρο βοηθούν στον μέγιστο δυνατό περιορισμό των εκχυμώσεων.

Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας περίπου μία εβδομάδα μετά από την επέμβαση. Για την επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες θα πρέπει να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του ιατρού σας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η βλεφαροπλαστική είναι μια απόλυτα ασφαλής επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, η οποία εγγυάται εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η επιλογή ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού, με πολυετή εμπειρία και μεγάλο αριθμό περιστατικών στο ενεργητικό του, έχει κομβική σημασία για την επιτυχία της.

Παρ’ όλα αυτά, όπως και σε κάθε άλλη επέμβαση, μπορεί να υπάρξουν τυχόν επιπλοκές, αν και τα ποσοστά για κάτι τέτοιο βέβαια είναι αμελητέα. Είναι σημαντικό λοιπόν όταν αναζητήσετε ιατρό για τη βλεφαροπλαστική σας, να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα δημιουργήσει ένα πλήρως εξατομικευμένο πλάνο βάσει των δικών σας αναγκών.

Ανάμεσα στους σπάνιους κινδύνους της βλεφαροπλαστικής περιλαμβάνονται η μετεπεμβατική λοίμωξη, η αιμορραγία, τα ξηρά και ερεθισμένα μάτια, η δυσκολία στο κλείσιμο των ματιών (κυρίως λόγω οιδήματος) ή άλλα προβλήματα στα βλέφαρα, η αισθητή ουλή, ο τραυματισμός των μυών των ματιών, ο αποχρωματισμός του δέρματος και η προσωρινά θολή όραση. Θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγείας σας, ώστε να διερευνηθούν τα αίτια και να δημιουργηθεί άμεσα το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.

Ποιο είναι το κόστος της βλεφαροπλαστικής;

Το ακριβές κόστος της βλεφαροπλαστικής εξαρτάται από τη μέθοδο που θα ακολουθηθεί, από τον βαθμό του προβλήματος, όπως και από το γεγονός εάν θα πραγματοποιηθεί άνω, κάτω ή συνδυαστική βλεφαροπλαστική. Επίσης, υπάρχει η πιθανότητα μαζί με τη βλεφαροπλαστική να εφαρμοστεί και ανόρθωση φρυδιών ή λίφτινγκ προσώπου, γεγονός το οποίο πιθανώς θα ανεβάσει το κόστος. Ένας εξειδικευμένος ιατρός θα σας κατευθύνει και θα σας προτείνει την ιδανική λύση για εσάς.

Προτεραιότητά μας, η δημιουργία ενός πλήρως εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας ανάλογα με τη φύση και τις απαιτήσεις του εκάστοτε περιστατικού. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τη διαδικασία και την τιμή της βλεφαροπλαστικής.

Επικοινωνία

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τον ιατρό ή έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε:

+30 210 646 4564

Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών,
Αμπελόκηποι Αθήνα, 115 27

[email protected]

Κλείστε το ραντεβού σας εδω!

    Όνοματεπώνυμο*

    Τηλέφωνο*

    E-mail*

    Μήνυμα

    Αποδέχομαι τους Όρους & Προϋποθέσεις