Ωτοπλαστική

Τα αυτιά αποτελούν ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου μας, καθώς το πλαισιώνουν. Αν και το σχήμα τους δεν παίζει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο στην ικανότητά μας να ακούμε, πολλές φορές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που πειράγματα σχετικά με το μέγεθος ή το σχήμα των αυτιών μπορεί να πλήξουν σοβαρά την αυτοεικόνα μας. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μέσω της ωτοπλαστικής.Η επέμβαση της ωτοπλαστικής χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η διόρθωση ατελειών και δυσμορφιών των αυτιών, όπως για παράδειγμα είναι τα πεταχτά ή μεγάλα σε σχέση με το πρόσωπο αυτιά. Πρόκειται για μία απολύτως ασφαλή και μικρής διάρκειας επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, δεν απαιτεί νοσηλεία και η περίοδος της αποθεραπείας της είναι σύντομη.

Τι είναι η ωτοπλαστική;

Η ωτοπλαστική αποτελεί σήμερα μία απόλυτα ασφαλή επέμβαση, σκοπός της οποία είναι η αλλαγή του σχήματος, της κλίσης ή του μεγέθους του αυτιού. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ωτοπλαστική είναι μία επέμβαση, η οποία γίνεται για καθαρά αισθητικούς λόγους και δεν μπορεί να διορθώσει προβλήματα σχετικά με την ακοή και τη συνολική λειτουργία του αυτιού.

Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία, αφού τα αφτιά έχουν φτάσει στο πλήρες μέγεθός τους, συνήθως δηλαδή από την ηλικία των 5 ετών και μετά. Πολλές φορές προτείνεται σε παιδιά που έχουν εμφανή πρόβλημα με το σχήμα των αφτιών τους, να προχωρήσουν με την επέμβαση της ωτοπλαστικής πριν ξεκινήσουν το σχολείο, έτσι ώστε να αποφευχθούν πειράγματα και σχόλια, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία και αυτοπεποίθηση του παιδιού.

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις για τις οποίες κάποιος θα αποφασίσει να κάνει την επέμβαση της ωτοπλαστικής. Εάν για παράδειγμα ενοχλείται από το μέγεθος των αυτιών (μειωτική ωτοπλαστική) ή από το γεγονός ότι προεξέχουν προς την έξω μεριά του κεφαλιού (πεταχτά αφτιά). Επίσης, την ωτοπλαστική μπορεί να την επιλέξουν άνθρωποι που παρουσιάζουν προβλήματα με το σχήμα του αφτιού τους λόγω τραυματισμού ή γενετικής ανωμαλίας.

Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να εξετάσετε την επιλογή της ωτοπλαστικής εάν:

 • Το αυτί ή τα αυτιά προεξέχουν σημαντικά από το κεφάλι σας (πεταχτά αυτιά)
 • Τα αυτιά είναι μεγάλα σε σχέση με το πρόσωπο
 • Είστε δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα προηγούμενης ωτοπλαστικής
 • Τα αυτιά παρουσιάζουν παραμορφώσεις λόγω ατυχήματος

Η ωτοπλαστική πραγματοποιείται συνήθως και στα δύο αυτιά με σκοπό να επιτευχθεί η συμμετρία. Η ωτοπλαστική δεν μπορεί να αλλάξει τη θέση των αυτιών, ούτε να βελτιώσει την ικανότητα ακοής.

Ποια η διαδικασία της επέμβασης;

Οι τεχνικές ωτοπλαστικής ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της διόρθωσης που απαιτείται. Η συγκεκριμένη τεχνική που θα επιλέξει ο πλαστικός χειρουργός, θα καθορίσει τη θέση των τομών και τις ουλές που θα προκύψουν. Ο ιατρός μπορεί να κάνει τομές στο πίσω μέρος των αφτιών σας ή μέσα στις εσωτερικές πτυχές των αφτιών.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το πριν και το μετά;

Πριν προχωρήσετε με την επέμβαση, θα πρέπει να ολοκληρώσετε διάφορα προεγχειρητικά βήματα. Αρχικά, θα κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό κατά την οποία θα συζητήσετε το πρόβλημά σας και το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Ο ιατρός θα προτείνει μία εξατομικευμένη λύση για την περίπτωσή σας, η οποία θα ταιριάζει στις ανάγκες και στο πρόσωπό σας και θα βρίσκεται κοντά στο προσδοκώμενο από εσάς αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια, ο ιατρός θα λάβει το ιατρικό ιστορικό σας και θα σας ζητήσει να απαντήσετε σε ερωτήσεις σχετικά με τρέχουσες και προηγούμενες ιατρικές παθήσεις, ειδικά για τυχόν λοιμώξεις του αφτιού. Τέλος, ενδέχεται να ρωτήσει για τυχόν φάρμακα που παίρνετε ή έχετε πάρει πρόσφατα, καθώς και για τυχόν χειρουργικές επεμβάσεις που έχετε κάνει. Στη συνέχεια θα προβεί σε κλινική εξέταση και θα συζητήσετε για τις επιλογές θεραπείας σας σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα και τη συμμετρία των αφτιών. Μετά την ωτοπλαστική, τα αυτιά σας θα καλυφθούν με ένα σταθεροποιητικό επίδεσμο για προστασία και στήριξη.

Τι πρέπει να γνωρίζω για το πριν και το μετά;

Πριν προχωρήσετε με την επέμβαση, θα πρέπει να ολοκληρώσετε διάφορα προεγχειρητικά βήματα. Αρχικά, θα κάνετε την πρώτη σας επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό κατά την οποία θα συζητήσετε το πρόβλημά σας και το αποτέλεσμα που επιθυμείτε. Ο ιατρός θα προτείνει μία εξατομικευμένη λύση για την περίπτωσή σας, η οποία θα ταιριάζει στις ανάγκες και στο πρόσωπό σας και θα βρίσκεται κοντά στο προσδοκώμενο από εσάς αποτέλεσμα.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η επέμβαση διαρκεί 1-2 ώρες και γίνεται τοπική αναισθησία ή μέθη.

Πότε μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;

Μπορείτε να επιστρέψετε στη εργασία σας σε 2-3 ημέρες μετά την επέμβαση.

Ποιος είναι ο χρόνος ανάρρωσης;

Μετά την επέμβαση είναι πιθανό να αισθάνεστε κάποια ενόχληση στην συγκεκριμένη περιοχή, η οποία βέβαια μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα με παυσίπονα. Για να μην πιέσετε τα αφτιά σας, θα πρέπει να αποφεύγετε να κοιμάστε στο πλάι, όπως και να μην τρίβετε ή ασκείτε υπερβολική δύναμη στις τομές. Γι’ αυτό τον λόγο είναι προτιμότερο να φοράτε τις πρώτες μέρες της αποθεραπείας πουκάμισα ή μπλούζες με χαλαρό γιακά.

Λίγες ημέρες μετά την ωτοπλαστική, ο ιατρός θα αφαιρέσει τους σταθεροποιητικούς επιδέσμους σας. Τότε, ανάλογα με την πορεία της επούλωσης θα σας ενημερώσει σχετικά με το πότε μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές και αθλητικές σας δραστηριότητες. Είναι πιθανό να υπάρχει ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή, ενώ μπορεί να χρειαστεί να φορέσετε μια χαλαρή κορδέλα που θα καλύπτει τα αφτιά σας τη νύχτα για μερικές εβδομάδες.

Ποια είναι η διάρκεια του αποτελέσματος;

Όταν θα αφαιρεθούν οι επίδεσμοι, θα παρατηρήσετε αμέσως την αλλαγή στην εμφάνισή σας. Τα αποτελέσματα της ωτοπλαστικής είναι μόνιμα.

Πότε μια ωτοπλαστική θεωρείται αποτυχημένη;

Η ωτοπλαστική είναι μία απόλυτα ασφαλής επέμβαση, στην οποία υποβάλλονται εκατοντάδες άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Βέβαια, όπως και με κάθε άλλη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να παρουσιάσει επιπλοκές, όπως αιμορραγία, μόλυνση ή ανεπιθύμητη αντίδραση στην αναισθησία.

Μια ωτοπλαστική θεωρείται αποτυχημένη όταν υπάρξει «υπερδιόρθωση», όταν δηλαδή δημιουργήσει αφύσικα περιγράμματα που κάνουν τα αφτιά να φαίνονται καρφωμένα προς τα πίσω. Γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε και είναι τόσο σημαντική η εμπειρία και η εξειδίκευση του πλαστικού χειρουργού που θα αναλάβει την επέμβαση.

Μεταξύ των αποτελεσμάτων μιας αποτυχημένης ωτοπλαστικής περιλαμβάνεται επίσης και η ασσυμετρία των αφτιών, που μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα αλλαγών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης ή αποτυχίας της επέμβασης να διορθώσει ολοκληρωτικά το αρχικό πρόβλημα.

Υπάρχει ωτοπλαστική χωρίς χειρουργείο;

Είναι γεγονός πως με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και στον τομέα της ιατρικής χειρουργικής, όλο και περισσότερες κλασικές μέθοδοι επεμβάσεων αντικαθίστανται από νέες, μη επεμβατικέςμ αναίμακτες ή ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Παρ’ όλα αυτά, η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος ωτοπλαστικής μέχρι και σήμερα παραμένει η κλασική.

Είναι η μόνη μέθοδος που εγγυάται το επιθυμητό και μόνιμο αποτέλεσμα. Βέβαια, όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες επεμβάσεις, έτσι και η ωτοπλαστική έχει εξελιχθεί και πραγματοποιείται σε λιγότερο χρόνο σε σχέση με το παρελθόν, με μικρότερες και λιγότερες τομές και με τοπική αναισθησία.

Ποιο είναι το κόστος της επέμβασης; Είναι προσιτές οι τιμές;

Η ωτοπλαστική αποτελεί μία καθαρά αισθητική επέμβαση. Το κόστος της εξαρτάται από το μέγεθος και τον βαθμό του προβλήματος, συνδυαστικά με την εμπειρία του πλαστικού χειρουργού. Κατά τη διάρκεια του πρώτου συμβουλευτικού ραντεβού, ο ιατρός θα σας αναλύσει την όλη διαδικασία και θα σας κατευθύνει προς τη λύση η οποία ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Επικοινωνία

Εάν θέλετε να κλείσετε ραντεβού με τον ιατρό ή έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε:

+30 210 646 4564

Μεσογείων 2, Πύργος Αθηνών,
Αμπελόκηποι Αθήνα, 115 27

[email protected]

Κλείστε το ραντεβού σας εδω!

  Όνοματεπώνυμο*

  Τηλέφωνο*

  E-mail*

  Μήνυμα

  Αποδέχομαι τους Όρους & Προϋποθέσεις