Λιπογλυπτική γάμπας (Κνήμη-Πόδι)

Λιπογλυπτική γάμπας (Κνήμη-Πόδι)

Η γάμπα θεωρείται το πιο προβάλλον και συχνότερα εμφανιζόμενο ανατομικό στοιχείο, του γυναικείου κάτω άκρου και για αυτό η σημειολογική σημασία της στην αισθητική αξιολόγηση όλου του σώματος, θεωρείται ιδιαίτερα υψηλή, στο Δυτικό κόσμο. Μαζί με το μαστό, αποτελεί σύμβολο θηλυκότητας και σεξουαλικότητας. Σε αυτό συμβάλει και η ύπαρξη του γαστροκνήμιου μυός, που θεωρείται ώς ο ωραιότερος μύς του σώματος.

Η σωστή διατροφή και η συστηματική άσκηση, μπορούν μερικώς, να βοηθήσουν στη αλλαγή προς το αρμονικότερο αυτής της αισθητικής μονάδας, αλλά είναι η κληρονομικότητα, που δυστυχώς, έχει το μεγαλύτερο ρόλο.

Η αναλογία του όγκου της, με τα όμορα ανατομικά στοιχεία, που είναι, το γόνατο, ο μηρός και το άκρο πόδι, προσδίδουν αυτή την αισθητική αρμονία, που προσπαθούμε να προσεγγίσουμε με τη βοήθεια της Πλαστικής χειρουργικής, όταν αυτό απαιτείται.

Φυσικά, εμείς δεν μπορούμε να παρέμβουμε στους μύες, στα οστά, ή στους τένοντες (πχ. Αχίλλειος). Μπορούμε όμως να διαχειριστούμε το λίπος του υποδόριου ιστού. Με συνδυαστικές τεχνικές λοιπόν, λιποαναρρόφησης και λιποπρόσθεσης (λιπογλυπτική), μπορούμε να κάνουμε παρεμβάσεις και να βελτιώσουμε αυτές τις αναλογίες προς το αρμονικότερο, λεπταίνοντας μερικά σημεία και φουσκώνοντας άλλα.

Πώς γίνεται η λιπογλυπτική γάμπας;

Αυτές οι επεμβάσεις γίνονται χωρίς τομές. Βεβαίως, μπορεί να χρειασθεί να παρέμβουμε συγχρόνως και στα γόνατα ή τους μηρούς, με εξαίρεση στα άκρα πόδια, που αυτό δεν είναι δυνατόν. Αν απαιτείται μεγάλη αύξηση όγκου στο γαστροκνήμιο μυ, μπορούμε να το πετύχουμε με ενθέματα σιλικόνης που τοποθετούμε κάτω από την απονεύρωση αυτού του μυός (αναφέρεται στο κεφάλαιο «αυξητική γάμπας»).

Η αλλαγή του μήκους της κνήμης (ύψος), μπορεί, με πολύπλοκες, επίπονες και χρονοβόρες ορθοπεδικές τεχνικές (illisarov) να επιτευχθεί θεωρητικά σε μικρό βαθμό, αλλά λόγω όλων των ανωτέρω αρνητικών, συν την ύπαρξη δύσμορφων ουλών, δεν συνιστάται πρακτικά, για αισθητικούς, μόνο, λόγους.

Η γάμπα είναι ένα σημαντικό αισθητικό στοιχείο της γυναίκας. Το μεγαλύτερο ρόλο και στην αισθητική της, παίζουν τα γονίδια. Η Πλαστική χειρουργική μπορεί να παρέμβει μερικώς, βελτιώνοντας σημαντικά, αρκετές φορές, την αισθητική της.

Ο Πλαστικός χειρουργός με την εμπειρία και την ειλικρίνεια του, θα βοηθήσει την ενδιαφερόμενη να αποφασίσει πότε και αν αξίζει, μια αισθητική επέμβαση, ζυγίζοντας τα θετικά και τα αρνητικά κάθε φορά, ανάλογα την περίπτωση.