Ανισομαστία

Ανισομαστία

Είναι αλήθεια πως το ποσοστό των γυναικών που έχουν απόλυτα συμμετρικό στήθος είναι πολύ μικρό. Στις περισσότερες γυναίκες υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές στο μέγεθος και το σχήμα των μαστών και αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτή η ασυμμετρία μπορεί να είναι πιο σοβαρή και εμφανής. Πολλές φορές η ανισομαστία μπορεί να προκαλέσει αμηχανία και να κάνει μια γυναίκα να μην αισθάνεται αυτοπεποίθηση και άνετα με το σώμα της. 

Ευτυχώς, πρόκειται για μία κατάσταση, η οποία μπορεί να διορθωθεί άμεσα, εύκολα και πάνω απ’ όλα με απόλυτη ασφάλεια. Ένας πλαστικός χειρουργός μπορεί να βοηθήσει στο να διορθωθεί η ανισομαστία και να επιτευχθεί ένα φυσικό και εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

Τι είναι η ανισομαστία;

Με τον όρο ανισομαστία περιγράφεται η δυσμορφία των μαστών, κατά την οποία, ο ένας μαστός είναι σημαντικά μικρότερος ή μεγαλύτερος σε μέγεθος από τον άλλο. Στην περίπτωση αυτή, ο ιατρός μπορεί να παρέμβει στον ένα μόνο μαστό, αυτόν που ξεφεύγει από το ιδανικότερο προς το σωματότυπο της ασθενούς πρότυπο, ή να παρέμβει και στους δύο, αν αυτό απαιτείται. 

Ποια είναι τα βασικά αίτια της ανισομαστίας; 

Η ανισομαστία μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες. Μερικοί εξ’ αυτών είναι: 

  • Μη ομαλή ανάπτυξη κατά την εφηβεία
  • Παρθενική υπερτροφία, ξαφνική και ακραία ανάπτυξη του ενός μαστού σε εφήβους ή νέες ενήλικες κοπέλες 
  • Εγκυμοσύνη και θηλασμός
  • Ανομοιόμορφη συρρίκνωση κατά τη διαδικασία γήρανσης
  • Συρρίκνωση του ενός μαστού λόγω ιατρικής κατάστασης
  • Μαστίτιδα, λοίμωξη του μαστού, που προκαλείται από το θηλασμό
  • Αύξηση ή απώλεια βάρους
  • Μαστεκτομή για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού
  • Αποτυχημένα αποτελέσματα από προηγούμενη αυξητική στήθους

Ποια είναι η κατάλληλη θεραπεία για αντιμετώπιση;

Η ανισομαστία μπορεί εύκολα να διορθωθεί μέσω της αυξητικής ή μειωτικής στήθους. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ασυμμετρίας και τα επιθυμητά αποτελέσματα, ο χειρουργός μπορεί να συστήσει την τοποθέτηση εμφυτευμάτων στο ένα ή και στα δύο στήθη. Μπορεί να χρειασθεί, απλώς αυξητική του ενός μαστού, ή αυξητική και των δύο, αλλά με διαφορετικού μεγέθους ενθέματα. Επίσης μπορεί να χρειασθεί σύγχρονη μειωτική του άλλου μαστού ή ανόρθωση αυτού. 

Η ανισομαστία δεν είναι πάντα ένα εύκολο ως προς τη λύση του πρόβλημα, ειδικά για την επίτευξη διαχρονικά αξιόπιστου αποτελέσματος. Αυτό συμβαίνει γιατί αν χρησιμοποιηθεί ένα μόνο ένθεμα, μπορεί στο μέλλον, ενδεχομένως, να υπάρξει διαφορετικού βαθμού πτώση στον κάθε μαστό και αυτό πρέπει να αναφέρεται από τον ιατρό κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης με την ασθενή. 

Τι επιλογές υπάρχουν για την αντιμετώπιση της ανισομαστίας; 

Η ανισομαστία μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς και διάφορους τρόπους. Το ποια μέθοδος θα επιλεχθεί εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ανισομαστίας και τις επιθυμίες της ασθενούς σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα. Οι λύσεις που προτείνονται για να επέλθει ξανά συμμετρία στο σώμα μιας γυναίκας είναι οι εξής:

Αυξητική Στήθους με Λιπομεταφορά 

Η λιπομεταφορά αποτελεί μία μέθοδο η οποία είναι απόλυτα ασφαλής, αφού στην ουσία χρησιμοποιείται λίπος, το οποίο προέρχεται από τον ίδιο τον οργανισμό της ασθενούς. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη συλλογή λίπους από μία ή περισσότερες περιοχές του σώματος και την εναπόθεσή του στους μαστούς. Έτσι, δημιουργείται ένα μόνιμο και φυσικό αποτέλεσμα. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της λιπομεταφοράς για τη διόρθωση της ανισομαστίας είναι το γεγονός πως οι ασθενείς μπορούν να επωφεληθούν και από τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης στα υπόλοιπα μέρη του σώματος, δημιουργώντας έτσι μια πιο καλλίγραμμη σιλουέτα.

Αυξητική Στήθους με Ενθέματα

Εάν το ένα στήθος είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το άλλο, η ανισομαστία μπορεί να διορθωθεί με την αυξητική μαστών. Η χρήση ενός ενθέματος σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού για την αύξηση του μεγέθους του μικρότερου μαστού μπορεί να δημιουργήσει μια πιο αρμονική και συμμετρική εμφάνιση. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα ελαφρώς μικρότερο ένθεμα στο άλλο στήθος, έτσι ώστε να ενισχυθεί η συμμετρία με το να δημιουργηθεί παράλληλα ένα συνολικά μεγαλύτερο στήθος.

Ανόρθωση Στήθους

Ορισμένες ασθενείς με ανισομαστία παρουσιάζουν μεγαλύτερη χαλάρωση στον έναν μαστό σε σχέση με τον άλλο. Σε αυτές τις περιπτώσεις προτείνεται ανόρθωση στήθους μόνη της ή συνδυαστικά με αυξητική στήθους, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο σφριγηλό και στητό αποτέλεσμα. 

Μειωτική Στήθους

Στην περίπτωση που μία ασθενής με ανισομαστία επιθυμεί μικρότερο στήθος, τότε ο ιατρός συστήνει την μειωτική στήθους για τον μεγαλύτερο μαστό.  Αυτός ο τρόπος διόρθωσης της ανισομαστίας μπορεί έχει πιο φυσικά αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο από άλλες επιλογές.

Τι πρέπει να γνωρίζω πριν και μετά την επέμβαση;

Η προετοιμασία και η ανάρρωση της επέμβασης για τη διόρθωση της ανισομαστίας εξαρτώνται από το ποια μέθοδος θα επιλεχτεί. Το σίγουρο είναι πως στο πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό θα συζητηθούν οι λύσεις και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα και θα γίνει και κλινική εξέταση. Επίσης, πριν το χειρουργείο η ασθενής θα πρέπει να κάνει διάφορες εξετάσεις, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πως μπορεί να συνεχίσει με την επέμβαση. 

Κατά την περίοδο της αποθεραπείας θεωρείται απαραίτητη η χρήση ενός ειδικού στηθόδεσμου, έτσι ώστε να μην ασκείται πίεση στο στήθος και να προστατεύεται. Η επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες θα καθοριστεί από τον εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. 

Ποιο το κόστος και οι τιμές της επέμβασης; 

Το κόστος καθορίζεται από το ποιο είδος επέμβασης θα επιλεχθεί για το κάθε περιστατικό, αλλά και από το γεγονός εάν θα υπάρξει κάποιος συνδυασμός επεμβάσεων. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας προτείνει την εξατομικευμένη λύση, η οποία θα ταιριάζει στην περίπτωση ανισομαστίας που αντιμετωπίζετε και στις ανάγκες σας. 

Φωτογραφίες Πριν & Μετά την Ανισομαστία

ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ
ΠΡΙΝ
ΜΕΤΑ