Λιποαναρρόφηση - Λιπογλυπτική  - Λιποανακύκλωση

Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική  – Λιποανακύκλωση

Λιποαναρρόφηση

Πολλοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος. Το τοπικό πάχος δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με διατροφή, αλλά ούτε και με εντατική γυμναστική. Γι’ αυτό τον λόγο και η λιποαναρρόφηση αποτελεί μία αρκετά διαδεδομένη επέμβαση πλαστικής χειρουργικής σε όλο τον κόσμο. 

Η λιποαναρρόφηση αφορά άντρες και γυναίκες που θέλουν να εξαλείψουν οριστικά την χαρακτηριστική «κοιλίτσα» ή «ψωμάκια» αντίστοιχα. Είναι απολύτως ασφαλής και μπορεί να εφαρμοστεί τόσο με επεμβατικό, όσο και με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο. 

Τι είναι η λιποαναρρόφηση;

Η λιποαναρρόφηση είναι μια χειρουργική διαδικασία που χρησιμοποιεί μια τεχνική αναρρόφησης για την αφαίρεση λίπους από συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, όπως η κοιλιά, οι γοφοί, οι μηροί, οι γλουτοί, οι γάμπες, τα γόνατα, το στήθος, τα χέρια ή ο λαιμός. Η λιποαναρρόφηση διαμορφώνει επίσης περιγράμματα αυτές τις περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί πως η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο απώλειας βάρους, ούτε μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση και τη διατροφή. Η λιποαναρρόφηση είναι ιδανική για την αντιμετώπιση και εξάλειψη του τοπικού πάχους, το οποίο παρά τις προσπάθειες του ενδιαφερομένου, δεν υποχωρεί. 

Ένα ακόμα πλεονέκτημα της λιποαναρρόφησης είναι το γεγονός ότι μπορεί να μεταφερθεί το λίπος από περιοχές που έχουν περίσσεια, σε περιοχές του σώματος στις οποίες υπάρχει έλλειμα. Έτσι, μπορούν να διορθωθούν ανωμαλίες και ανατομικές λακκούβες-εμβαθύνσεις (λιπομεταφορά). 

Σε ποια σημεία του σώματος εφαρμόζεται;

Η λιποαναρρόφηση χρησιμοποιείται για την αφαίρεση λίπους από περιοχές του σώματος που δεν έχουν ανταποκριθεί στη δίαιτα και την άσκηση, όπως:

 • Κοιλιά
 • Μπράτσα
 • Γλουτοί
 • Γάμπες & Αστράγαλοι
 • Στήθος & Πλάτη
 • Γοφοί & Μηροί
 • Πιγούνι & Λαιμός

Επιπλέον, η λιποαναρρόφηση μπορεί μερικές φορές να εφαρμοστεί ως τεχνική για την επέμβαση της μειωτικής στήθους και ως θεραπεία για τη γυναικομαστία.

Ποια ηλικία είναι η καταλληλότερη για λιποαναρρόφηση;

Είναι προτιμότερο η λιποαναρρόφηση να πραγματοποιείται σε νεαρές ηλικίες που δεν υπάρχει ακόμη χαλάρωση. Επιπλέον πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι καλύτερο η επέμβαση να γίνεται όταν έχουμε περισσότερο σωματικό βάρος από το συνηθισμένο, και όχι αφού χάσουμε βάρος, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πλαστικές επεμβάσεις.

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Η Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ή τοπική και μέθη ή και με γενική αναισθησία. Διαρκεί από ½ ώρα έως 3 ½ ώρες, ανάλογα τον αριθμό των περιοχών. Υπάρχει περίπτωση να προηγηθεί διήθηση των περιοχών που θα δουλευθούν με ειδικό διάλυμα που θα βοηθήσει να:

 • Φανεί καλύτερα το πρόβλημα
 • Γίνει πιο καλή η αναισθησία
 • Ελαττωθεί η απώλεια αίματος (υδρική μέθοδος ή υπερυδρική, ή toumescent.

Στη συνέχεια, ο ιατρός με μια λεπτή σύριγγα, αναρροφά λίπος από τις προσχεδιασμένες περιοχές. Το λίπος που αφαιρείται, αν υπάρχει ανάγκη μπορούμε να το μεταμοσχεύσουμε σε άλλες περιοχές του ασθενούς. Στο τέλος επιδένουμε τις περιοχές με ένα ελαστικό κορσέ.

Μετά την επέμβαση χρειάζεται παραμονή στην κλινική μερικών ωρών έως και ένα βράδυ, ανάλογα τον αφαιρεθέντα όγκο λίπους και τον αριθμό των περιοχών (συνολική τραυματική επιφάνεια), την γενική κατάσταση του ασθενούς και το είδος της αναισθησίας.

Ποιες άλλες μέθοδοι λιποαναρρόφησης υπάρχουν;

Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται εάν υπάρχει κάποια αναίμακτη μέθοδος ή εάν η λιποαναρρόφηση γίνεται χωρίς «νυστέρι». Η αλήθεια είναι πως η τεχνολογία στην χειρουργική προχωράει με τέτοιον τρόπο που οι περισσότερες επεμβάσεις σε λίγο καιρό θα γίνουν αναίμακτες. Όσον αφορά τη λιποαναρρόφηση, υπάρχουν ελάχιστα επεμβατικές αλλά και μη επεμβατικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται. Βέβαια, αυτές οι μέθοδοι δεν είναι κατάλληλες για όλες τις περιπτώσεις. Σημαντικό ρόλο παίζει ο βαθμός του προβλήματος, το επιθυμητό αποτέλεσμα και ο αριθμός των περιοχών που θα υποβληθούν σε λιποαναρρόφηση. 

Μεταξύ αυτών των μεθόδων περιλαμβάνονται η λιποαναρρόφηση με λέιζερ, η λιποαναρρόφηση υποβοηθούμενη με υπερήχους (UAL= Ultrasound Assisted Liposuction), η λιποαναρρόφηση με παλμική δόνηση (PAL =Power Assisted Liposuction =vibro-liposuction) και η υποβοηθούμενη λιποαναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες (RFAL = Radio-Frequency Assisted Liposuction).

Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ότι οι υποβοηθούμενες αυτές τεχνικές λιποαναρρόφησης με τα ειδικά μηχανήματα προσφέρουν ένα πλεονέκτημα ευκολίας και ταχύτητας για τον χειρουργό, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με το αποτέλεσμα. Η ιατρική ομάδα μας χρησιμοποιεί με άριστα αποτελέσματα την P.A.L. συσκευή (παλμική δόνηση). Παρ’ όλα αυτά όμως συνιστούμε στους ενδιαφερόμενους για λιπογλυπτική, να αφήνουν το ιατρό να επιλέξει τη μέθοδο, καθώς μόνο αυτός μπορεί να κρίνει ποια τεχνική είναι ιδανικότερη με βάση το κάθε περιστατικό.  

Πότε μια λιποαναρρόφηση θεωρείται αποτυχημένη;

Το ολοκληρωμένο αποτέλεσμα μιας λιποαναρρόφησης είναι γεγονός πως αργεί να φανεί. Βέβαια, η πρόοδος είναι εμφανής και μέρα με τη μέρα η μορφή της σιλουέτας γίνεται όλο και καλύτερη. Η λιποαναρρόφηση, αν και είναι μια απολύτως ασφαλής επέμβαση, μπορεί να παρουσιάσει κάποιες επιπλοκές στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί σωστά ή δεν ακολουθηθούν τα απαραίτητα πρωτόκολλα. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό με πολυετή εμπειρία. 

Μια λιποαναρρόφηση θεωρείται αποτυχημένη στην περίπτωση που υπάρξουν:

 • Ανομοιόμορφο περίγραμμα της σιλουέτας
 • Συσσώρευση υγρού κάτω από το δέρμα
 • Μούδιασμα ή μόλυνση στην περιοχή 

Εάν αντιμετωπίζετε επιπλοκές, οι οποίες είναι αισθητικού περιεχομένου, τότε είναι προτιμότερο να επισκεφτείτε έναν πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα μπορέσει να σας προτείνει τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες. Για πιο σοβαρές περιπτώσεις όπως τυχόν λοιμώξεις ή άλλες παθολογικές καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία σας, απευθυνθείτε άμεσα σε έναν εξειδικευμένο ιατρό. 

Τι πρέπει να γνωρίζω για το πριν και το μετά;

Κατά τη διάρκεια του πρώτου συμβουλευτικού ραντεβού, αφού συζητηθούν οι προσδοκίες σας από την επέμβαση και αφού ληφθεί το ιατρικό ιστορικό σας, ο εξειδικευμένος ιατρός θα προβεί σε κλινική εξέταση. Επίσης, θα σας συζητηθεί να κάνετε μια σειρά εξετάσεων, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πως μπορείτε να προχωρήσετε με ασφάλεια στην επέμβαση της λιποαναρρόφησης. 

Μετά τη λιποαναρρόφηση δεν υπάρχουν ουλές, καθώς οι τομές για την είσοδο της κάνουλας είναι 2 -4 χιλιοστών και γίνονται ανεπαίσθητες μετά σε λίγους μήνες. Θα υπάρξουν ενδεχομένως προσωρινά μελανιές, αν και με τις νέες τεχνικές (toumescent) είναι λιγότερες και εξαφανίζονται σε διάστημα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα χρειαστεί ελαστικός κορσές, ή ειδικό καλσόν για 3-4 εβδομάδες. Μπάνιο μπορείτε να κάνετε από την επόμενη μέρα, ενώ γυμναστική μετά από 3 -4 εβδομάδες. Επίσης, θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από 2-3 μέρες από την επέμβαση.

Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, αλλά εμφανίζεται σταδιακά. Την πρώτη εβδομάδα, υπάρχει το στάδιο της απογοήτευσης, λόγω του οιδήματος, απόρροια της αντίδρασης του οργανισμού, στην τραυματική διαδικασία. Στη συνέχεια αρχίζει να φεύγει το οίδημα και να εμφανίζεται σταδιακά και αργά το αποτέλεσμα. Στο τέλος του 1ου μήνα εμφανίζεται το 40% του τελικού αποτελέσματος. Στο τέλος του 2ου μήνα το 60%, στο τέλος του 3ου το 80%. 

Τι είναι η 4D Λιποαναρρόφηση;

Εκτός, της κλασσικής λιποαναρρόφησης για την αφαίρεση του αποθηκευτικού λίπους, σήμερα, μπορούμε με παρόμοια μέθοδο να δουλέψουμε και σε άλλες πλέον περιοχές του υποδόριου λίπους, και να πετύχουμε ειδικές βελτιώσεις στο σωματότυπο μας, όπως στη διαμόρφωση κοιλιακών (6 -packs), καθώς και θωρακικών μυών.

Το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι ένα καθαρά αθλητικό και γραμμωμένο σώμα. Εξαλείφεται το τοπικό λίπος και επανατοποθετείται σε μέρη που το έχουν ανάγκη (Λιπογλυπτική). Έτσι, δημιουργείται μία σφριγηλή σιλουέτα και ένα καλοσχηματισμένο περίγραμμα σώματος. Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία. 

Με τη 4D Λιποαναρρόφηση πετυχαίνουμε:

 • Επίπεδη & Γραμμωμένη Κοιλιά
 • Σφριγηλά Μπράτσα
 • Τονισμός Δελτοειδών & Ραχιαίων Μυών (6-packs & 4-packs)
 • Ανορθωμένους Γλουτούς
 • Σμιλευμένες Καμπύλες 

Ουσιαστικά, η 4D Λιποαναρρόφηση μπορεί να δημιουργήσει ένα σώμα το οποίο θα χρειαζόταν χρόνια εντατικής άσκησης για να δημιουργηθεί. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη μέθοδος είναι κατάλληλη για ανθρώπους που έχουν υποδόριο λίπος, δηλαδή το λίπος που βρίσκεται κάτω από το δέρμα και μπορούμε να το πιάσουμε με το χέρι και όχι σπλαχνικό λίπος.

Ποιο είναι το κόστος της λιποαναρρόφησης; 

Το κόστος της λιποαναρρόφησης εξαρτάται μεταξύ άλλων από το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί, εάν η αναισθησία θα είναι τοπική ή γενική, από τον αριθμό των περιοχών που θα χειρουργηθούν, αλλά και από το εάν η λιποαναρρόφηση θα συνδυαστεί και με κάποια άλλη επέμβαση, όπως για παράδειγμα αυξητική στήθους με λιπομεταφορά. 

Κατά τη διάρκεια του πρώτου συμβουλευτικού ραντεβού, ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας προτείνει τη λύση που είναι καταλληλότερη για εσάς με βάση τις επιθυμίες και τις ανάγκες σας.