Ρινοπλαστική: Πώς να Επιλέξετε το Σωστό Χειρουργό και Τι να Περιμένετε

Ρινοπλαστική: Πώς να Επιλέξετε το Σωστό Χειρουργό και Τι να Περιμένετε

Η Ρινοπλαστική θεωρείται κατά κύριο λόγο μια επέμβαση Αισθητικής Πλαστικής χειρουργικής, αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δεν μπορεί να υπηρετεί και πιο λειτουργικούς σκοπούς. Σίγουρα, βασικό αποτέλεσμα της εν λόγω επέμβασης είναι η διόρθωση του σχήματος ή και του μεγέθους της μύτης, όμως μπορεί να εφαρμοστεί και ως θεραπεία για τη βελτίωση της αναπνοής του ασθενούς. 

Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις Πλαστικής χειρουργικής με πολλούς ανθρώπους, τόσο άντρες όσο και γυναίκες, να την επιλέγουν. Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να υποβληθείτε σε Ρινοπλαστική, είναι σημαντικό να επιλέξετε τον σωστό χειρουργό και να γνωρίζετε τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια  της επέμβασης αλλά και μετά, κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης.  

Επιλογή του Χειρουργού

Η επιλογή του σωστού Πλαστικού Χειρουργού είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία μιας ρινοπλαστικής επέμβασης. Ειδικά για τους εξής, τέσσερις λόγους: 1) η μύτη βρίσκεται στο κέντρο του προσώπου και δεν κρύβεται ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα. Συζητάμε δηλαδή για την επέμβαση που καθορίζει όλο το πρόσωπο, για πάντα.  2)  Στην περίπτωση που θα χρειαστεί επανεπέμβαση θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον ένα χρόνο μεχρι να ξαναγίνει αυτό, με ασφάλεια.  3) Η επανεπέμβαση είναι πολύ πιο δύσκολη επέμβαση από την πρώτη.  4) η Ρινοπλαστική σαν επέμβαση έχει παγκοσμίως ένα ποσοστό επανεγχειρησης μεταξύ 5 – 20 %.

Γι΄αυτούς τους λόγους, είναι μεγάλης σημασίας η ανεύρεση ενός έμπειρου Πλαστικού Χειρουργού με εξειδίκευση στη ρινοπλαστική, που να σας πείσει ότι θα εκτελέσει την επέμβαση με ασφάλεια και να το πετύχει από την πρώτη φορά.

Για να επιλέξετε τον σωστό Πλαστικό Χειρουργό, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

 • Έρευνα: Αναζητήστε πληροφορίες για διάφορους Πλαστικούς χειρουργούς που ειδικεύονται στη ρινοπλαστική. Μπορείτε να διαβάσετε κριτικές από προηγούμενους ασθενείς και να ελέγξετε τα περιστατικά τους πριν και μετά την επέμβαση.
 • Το πιο σημαντικό είναι να δείτε αποτελέσματα από περιστατικά (στα social media) που να εχουν φυσικό αποτέλεσμα και να καλύπτουν και τα δικά σας αισθητικά κριτηρια.
 • Όσο πιο πολλά περιστατικά εμφανίζονται στις αναρτήσεις του, τόσο το καλύτερο για σας. Αυτό σημαίνει ότι έχει εμπειρία και αυτοπεποίθηση στο συγκεκριμένο χειρουργείο.
 • Συμβουλευτικά ραντεβού: Κλείστε ραντεβού με τρεις τουλάχιστον,  Πλαστικούς Χειρουργούς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, κάντε ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία τους, τις μεθόδους που ακολουθούν και τα αποτελέσματα που μπορείτε να αναμένετε.
 • Ζητείστε από τον Ιατρό σας να σας κάνει προσομοίωση στον Υπολογιστή πριν την επέμβαση. Θα σας βοηθήσει να ελέγξετε αν έχει εμπειρία και αυτοπεποίθηση στη δουλειά του
 • Αξιολόγηση: Αξιολογήστε τους Χειρουργούς που συναντήσατε και συγκρίνετε τις επιλογές σας. Λάβετε υπόψη την εμπειρία τους, την ποιότητα της επικοινωνίας που είχατε μαζί τους και την εντύπωση που σας έκαναν.
 • Κριτικές: Αναζητήστε κριτικές από προηγούμενους ασθενείς του χειρουργού. Μιλήστε με ανθρώπους που έχουν υποβληθεί σε ρινοπλαστική από τον ίδιο χειρουργό και ρωτήστε τους για την εμπειρία τους και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν.
 • Επιλογή: Με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώσατε και τις συνεντεύξεις που πραγματοποιήσατε, επιλέξτε τον χειρουργό που θεωρείτε ότι είναι ο καταλληλότερος για εσάς.

Τι να Περιμένετε κατά τη Διάρκεια της Ρινοπλαστικής

Μια επέμβαση ρινοπλαστικής αποτελείται από διάφορα στάδια. Η επιτυχία της εξαρτάται από την ολοκλήρωση του κάθε βήματος. Η διαδικασία σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

Προετοιμασία

Πριν από τη ρινοπλαστική, θα κάνετε ένα συμβουλευτικό ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό. Μπορεί αυτό να μοιάζει απλό, όμως είναι πολύ σημαντικό. Κατά τη διάρκεια του ραντεβού θα συζητήσετε για τα αποτελέσματα που επιθυμείτε και ο ιατρός θα εξετάσει τη μύτη σας και θα καθορίσει τον κατάλληλο τρόπο δράσης. Επίσης, θα σας δοθούν οδηγίες για την προετοιμασία πριν από την επέμβαση. Είναι σημαντικό να συζητήσετε ανοιχτά τις ανησυχίες και τις προσδοκίες σας, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η ομάδα (συνεργάτες) του Ιατρού και η σύμπνοια μεταξύ τους είναι βασικό στοιχείο αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας αυτής.

Η Ρινοπλαστική

Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται υπό Γενική αναισθησία συνήθως, αλλά μπορεί να γίνει και με Μέθη ή και με τοπική αναισθησία, σε ορισμένες περιπτώσεις. Προτιμούμε τη Γενική αναισθησία επειδή πρόκειται για επέμβαση που συμβαίνει στον αεραγωγό του ασθενούς και η γενική προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια.  Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός θα κάνει μικρές τομές στη μύτη σας και θα αναδιαμορφώσει τον χόνδρο και το κόκαλο για να δώσει το επιθυμητό σχήμα αλλά και να επιτύχει την ιδανική λειτουργικότητα (βελτίωση και της αναπνοής). Η ρινοπλαστική μπορεί να γίνει με τη χρήση ανοιχτής ή κλειστής τεχνικής, ή delivery τεχνική, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Ανάρρωση

Μετά τη ρινοπλαστική, θα χρειαστεί να ακολουθήσετε τις οδηγίες του χειρουργού για τη φροντίδα της μύτης σας κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης. Μπορεί να χρειαστεί να φοράτε κάποιου είδους νάρθηκα και να αποφεύγετε ορισμένες δραστηριότητες (να σκύβετε, να φυσάτε τη μύτη σας, να κάθεστε κοντά σε πηγές θερμότητας, να φοράτε γυαλιά, κλπ) για κάποιο χρονικό διάστημα.

Πιθανά Προβλήματα και Συνέπειες

Όπως κάθε επέμβαση, έτσι και στη ρινοπλαστική υπάρχει η πιθανότητα να παρουσιαστούν διάφορα συμβάματα ή και επιπλοκές. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτά τα πιθανά προβλήματα και να συζητήσετε με τον χειρουργό σας για τις πιθανές επιπλοκές και τις μεθόδους αντιμετώπισής τους.

Ορισμένα πιθανά προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν μετά τη ρινοπλαστική είναι:

 • Προσωρινό οίδημα και μελανιά γύρω από τη μύτη και τα μάτια
 • Μη απόλαυση των γευμάτων τις πρώτες μέρες, λόγω ανοσμίας
 • Προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης
 • Πιθανή ανάγκη για επανεπέμβαση ή διόρθωση

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με τον χειρουργό σας για τυχόν ανησυχίες ή ερωτήσεις που έχετε σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και τις μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπισή τους.

Συμπεράσματα

Η Ρινοπλαστική είναι μια δημοφιλής επέμβαση Πλαστικής χειρουργικής που μπορεί να βελτιώσει την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα της μύτης, αλλά και όλου του προσώπου. Ωστόσο, πρέπει να επιλέξετε τον σωστό Χειρουργό και να είστε ενήμεροι για τη διαδικασία και τις πιθανές συνέπειες. Με τη σωστή προετοιμασία και τη φροντίδα, μπορείτε να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα από τη Ρινοπλαστική και να απολαύσετε το νέο σας πρόσωπο για όλη την υπόλοιπη ζωή σας. Μην διστάσετε να συζητήσετε από την αρχή, με τον χειρουργό σας, για οποιεσδήποτε ανησυχίες ή ερωτήσεις έχετε σχετικά με την επέμβαση.