Ανόρθωση Στήθους Μαστοπηξία

Ανόρθωση Στήθους Μαστοπηξία

Το «πεσμένος στήθος», όπως κοινά αναφέρεται, αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που συμβάλλουν στο να επέλθει αυτό το αποτέλεσμα, με την ηλικία, την εγκυμοσύνη αλλά και την μεγάλη απώλεια βάρους να είναι μόνο μερικοί από αυτούς. 

Η ανόρθωση στήθους είναι μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής που σκοπό έχει να διορθώσει αυτή την κατάσταση, βελτιώνοντας το σχήμα των μαστών. Πρόκειται για μία από τις πιο συχνές επεμβάσεις, η οποία μάλιστα μπορεί να συνδυασθεί και με άλλες επεμβάσεις, όπως είναι η αυξητική και η μειωτική στήθους

Τι είναι η ανόρθωση στήθους;

Η ανόρθωση στήθους είναι μια χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται από πλαστικό χειρουργό και σκοπός της είναι να αλλάξει, και κατ’ επέκταση να βελτιώσει, το σχήμα των μαστών. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης αφαιρείται η περίσσεια δέρματος και αναδιαμορφώνεται, ο ιστός έτσι ώστε να ανυψωθεί το στήθος. Η ανόρθωση στήθους είναι επίσης γνωστή και με τον όρο «μαστοπηξία». Με την ανόρθωση στήθους η γυναίκα αποκτά και πάλι ένα στητό και καλοσχηματισμένο στήθος.

Πολλές γυναίκες επιλέγουν την συγκεκριμένη επέμβαση στην περίπτωση που το στήθος τους έχει «πέσει», ή εάν οι θηλές τους «κοιτάζουν» προς τα κάτω. Η ανόρθωση στήθους πέρα από τα αισθητικά αποτελέσματα που προσφέρει, μπορεί να έχει και ψυχολογικό αντίκτυπο, αφού βοηθάει στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης μιας γυναίκας. Αξίζει να σημειωθεί πως η ανόρθωση στήθους δεν μπορεί να τροποποιήσει το μέγεθος του στήθους. Εάν επιθυμείτε και αλλαγή μεγέθους, τότε θα πρέπει να συνδυάσετε την επέμβαση της ανόρθωσης στήθους με επεμβάσεις όπως η αυξητική ή η μειωτική στήθους. 

Σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται;

Είναι λογικό πως το στήθος αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, αφού συχνά χάνει την ελαστικότητά του και επηρεάζεται από τη βαρύτητα. Υπάρχουν πολλές αιτίες που συμβάλλουν σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως: 

Εγκυμοσύνη: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το στήθος μεγαλώνει και τεντώνεται. Αυτό προκαλεί χαλάρωση του μαστού μετά την εγκυμοσύνη και μπορεί να συμβεί είτε η μητέρα θηλάζει είτε όχι. 

Αλλαγή βάρους: Οι αλλαγές στο βάρος μπορεί να προκαλέσουν τέντωμα του δέρματος του μαστού και το κάνουν λιγότερο ελαστικό.

Βαρύτητα: Με την πάροδο του χρόνου, η βαρύτητα προκαλεί τέντωμα και χαλάρωση του στήθους. 

Η ανόρθωση στήθους μπορεί να μειώσει τη χαλάρωση και να ανυψώσει τη θέση των θηλών. Μπορείτε να σκεφτείτε με την ανόρθωση στήθους εάν: 

  • Το στήθος έχει χάσει το σχήμα και τον όγκο του
  • Οι θηλές πέφτουν κάτω από τις πτυχές του μαστού
  • Οι θηλές «κοιτούν» προς τα κάτω
  • Οι θηλές έχουν τεντωθεί δυσανάλογα με το στήθος 
  • Το ένα στήθος βρίσκεται πιο χαμηλά από το άλλο

Αξίζει να σημειωθεί πως εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος στο άμεσο μέλλον, είναι προτιμότερο να καθυστερήσετε την επέμβαση, καθώς υπάρχει η πιθανότητα να αλλοιωθούν τα αποτελέσματα της ανόρθωσης από τις επιπτώσεις της εγκυμοσύνης στο σώμα. Επίσης, ο θηλασμός αποτελεί άλλον έναν λόγο για να περιμένετε για κάποιο χρονικό διάστημα. Αν και η ικανότητα θηλασμού δεν επηρεάζεται από την επέμβαση, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να παραχθεί αρκετό γάλα. 

Πώς γίνεται η επέμβαση και ποια η διάρκεια της;

Η ανόρθωση μαστών πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη ή γενική αναισθησία και διαρκεί από 1½ έως 2 ½ ώρες. Κατά την επέμβαση αναδιαρθρώνεται τελείως ο μαστός εσωτερικά, ενώ ανορθώνεται και βελτιώνεται το σχήμα του. Χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές και για αυτό το λόγο οι τομές έχουν άμεση σχέση τόσο με την τεχνική που ακολουθείται, όσο και με το βαθμό δυσκολίας του προβλήματος. Συνήθως οι τομές που χρησιμοποιούνται είναι: η περιθηλαία, η κάθετη στη μέση γραμμή, η υπομάστιος και ο συνδυασμός αυτών.

Η τελευταία και πιο σύγχρονη τάση, είναι φυσικά, να πετυχαίνει κανείς, το καλύτερο δυνατό σχήμα στο μαστό, με την ελάχιστή δυνατή ουλή. Γι’ αυτόν τον λόγο, στο ιατρείο μας, ακολουθούμε μία νέα σχετικά τεχνική, όπου η μεν θηλή μεταφέρεται στη νέα θέση με κρημνό εκ των κάτω και έσω και η τελική εξωτερική τομή είναι σε σχήμα ” L”. Έχει δηλαδή το κάθετο σκέλος και μισό οριζόντιο προς τα έξω. Έτσι, αποφεύγεται η έσω οριζόντια τομή που φαίνεται στο μπούστο.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα;

Η επέμβαση διαρκεί για πολλά χρόνια. Όμως, με ενδεχόμενη εγκυμοσύνη, πάροδο της ηλικίας, μεγάλες και απότομες μεταβολές του σωματικού βάρους, μπορεί να χαθεί μέρος του αποτελέσματος.

Υπάρχουν άλλες τεχνικές για την ανόρθωση στήθους; 

Το ποια μέθοδος θα χρησιμοποιηθεί έχει άμεση σχέση με τον βαθμό σοβαρότητας του κάθε περιστατικού. Όπως συμβαίνει και με τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις, έτσι και στην ανόρθωση στήθους υπάρχουν διάφορες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι που μπορούν να προσφέρουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Βέβαια, δεν είναι πάντα κατάλληλες για κάθε περίπτωση. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τις συμβουλές του εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού σχετικά με το ποια μέθοδος είναι καταλληλότερη και αποτελεσματικότερη για την περίπτωσή μας. 

Η ανόρθωση στήθους με νήματα αποτελεί μία από αυτές τις μεθόδους. Αυτή η μη επεμβατική ανόρθωση στήθους περιλαμβάνει την εφαρμογή νημάτων PLLA και πραγματοποιείται αναίμακτα, ανώδυνα στο ιατρείο, χωρίς τομές, με τοπική αναισθησία. Υπάρχουν και περιπτώσεις που η ανόρθωση των μαστών μπορεί να γίνει με απλή αύξηση με ενθέματα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακό και να αποφευχθούν και οι τομές της ανόρθωσης. Μπορεί να επιτευχθεί δηλαδή τριπλό κέρδος: ανόρθωση, αύξηση, αποφυγή επιπλέον τομών.

Τι πρέπει να γνωρίζω για πριν και μετά την επέμβαση;

Ένα από τα πρώτα και πιο βασικά βήματα μιας ανόρθωσης στήθους είναι το πρώτο συμβουλευτικό ραντεβού με τον πλαστικό χειρουργό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο ιατρός θα ελέγξει το ιστορικό σας, θα προβεί σε κλινική εξέταση και θα σας ζητήσει να κάνετε μια σειρά από εξετάσεις, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πως μπορείτε να προχωρήσετε με την επέμβαση. Επίσης, θα συζητηθούν οι προσδοκίες σας και ο χειρουργός θα σας περιγράψει τι αποτέλεσμα θα πρέπει να περιμένετε. 

Μετά την επέμβαση θα παρατηρήσετε οίδημα στο στήθος για περίπου δύο εβδομάδες. Πιθανότατα θα υπάρχουν και ενοχλήσεις στο σημείο των τομών, οι οποίες θα υποχωρήσουν σταδιακά. Κατά την ανάρρωση θα πρέπει να αποφύγετε την καταπόνηση της περιοχής, ενώ είναι προτιμότερο να κοιμάστε ανάσκελα ή στο πλάι για να μην πιέζετε το στήθος. Καλό είναι να αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα για τουλάχιστον 1 έως 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Επίσης, θα σας ζητηθεί να φοράτε ειδικό σουτιέν για ένα διάστημα μετά την ανόρθωση στήθους.  

Πότε μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

Συνήθως δεν χρειάζεται παραμονή στην κλινική, σπανίως συνιστάται ένα βράδυ παραμονής, ενώ μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε 5 – 7 μέρες .

Ποιο είναι το κόστος; Είναι προσιτή η τιμή; 

Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται αρχικά από τη σοβαρότητα του περιστατικού, αλλά και από το ποια μέθοδος θα ακολουθηθεί. Ο εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός θα σας κατευθύνει ανάλογα με τις ανάγκες αλλά και το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.